Rok produžen do kraja sedmice

Ministar inostranih poslova Kosova Behgjet Pacolli je obavjestio da se konkurs za najbolju fotografiju i tekstove u cilju promovisanja Kosova 2017, koji je predviđen da se danas okonča, produžava do kraja sedmice.

Naime prenosimo cijeli konkurs sa stranice:

Na inicijativu prvog zamjenika premijera i ministra inostranih poslova Behgjeta Pacollija, Ministarstvo inostranih poslova poziva sve fotografe i profesionalne novinare, stručnjake iz ovih oblasti i sve građane da učestvuju na takmičenju za izbor najboljih fotografija i tekstova za 2017. godinu, koje imaju cilj da promovišu imidž Kosova.

Konkurs se fokusira na kategorije koje obuhvataju, ali nisu ograničena na sljedeća pitanja:
Kulturno i vjersko nasleđe; (Tekstovi i fotografije vezane za promovisanje kulturnih i vjerskih objekata):

1. Prirodne turističke atrakcije (Tekstovi i Fotografije o prirodnima ljepotama Kosova);
2. Muzika (Fotografije i tekstovi u pogledu u kojem su zvijezde opisane unutar i izvan Kosova i koje su doprinele unaprijeđenju imidža Kosova);
3. Sport (Fotografije i tekstovi koji opisuju unaprijeđenje i razvoj domaćeg sporta, kao i sportske zvijezde na nacionalnom i međunarodnom nivou koje su doprinele unaprijeđenju imidža Kosova);
4. Film (Tekstovi i fotografije vezane za razvoj kosovske kinematografije, kao i za uspjeh kosovskog filma i zvijezda kosovskog filma kao u nacionalnom tako i u međunarodnom pogledu);
5. Historija (Fotografije i tekstovi kroz koje su prikazane historijske vrijednosti Kosova i nacionalne ličnosti, koje su doprinele historiji Kosova);
6. Ekonomija (Fotografije i tekstovi koji uključuju razvoj i unaprijeđenje ekonomije Kosova, najatraktivnije sektore za poslovanje i uspješne domaće i međunarodne kompanije koje su investirale na Kosovu);
7. Tradicionalna kuhinja (Fotografije i tekstovi o tradicionalnoj kuhinji);
8. Tradicionalna nošnja (Fotografije i tekstovi kroz koje se prikazuje historija tradicionalne nošnje).

Kandidati na ovom takmičenju mogu biti i strani državljani koji žive na Kosovu, ali, naravno, i svi državljani Republike Kosova koji žive u inostranstvu. Svi učesnici moraju se prijaviti sa svojim fotografijama i tekstovima.

Fotografije i tekstove za učešće na ovom takmičenju, kandidati trebaju poslati na zvaničnu elektronsku adresu Divizije za javnu komunikaciju u Ministarstvu inostranih poslova: dkp.mpj@rks-gov.net ili poštom ili lično na sljedećoj adresi:

Divizija za javnu komunikaciju/Jedinica Wikipedia i Wikimedia
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova, Ul. Luan Haradinaj,
10000 Pristina, Republika Kosovo

Fotografije dostavljene od strane kandidata treba da sadrže kratku poruku o mjestu gde je napravljena, datumu kao i o autoru, uključujući i njegove/njene kontakt podatke. Fotografije ne trebaju biti objavljene ranije na društvenim mrežama i internetu.

Tekstovi, koji su prethodno objavljeni, treba da sadrže naziv medija, datum i broj stranice objavljivanja, ime i kontakt podatke autora.

Najbolje fotografije i tekstovi biće izabrani od strane Stručnog žirija/komisije, koja će odabrati prve tri nagrade, kao i 20 najboljih fotografija i tekstova za 2017. godinu.

Tekst i fotografija, koji će biti ocjenjeni od Komisije/Žirija, za prvo mjesto biće nagrađeni sa po 1000 eura, na drugom mjestu dobiće po 800 eura, dok one na trećem mjestu biće nagrađeni sa po 500 eura.

20 ostalih tekstova i fotografija odabrane od Stručne Komisije/Žirija biće nagrađene sa po 100 eura.

Autori tekstova i fotografi očuvaće svoja autorska prava, ali učešćem na ovom takmičenju, ustupaće pravo Ministarstvu inostranih poslova za objavljivanje i korišćenje u cilju promovisanja Republike Kosova, ali ne i za komercijalne svrhe ili koristi.

Izabrane fotografije i tekstovi će takođe biti objavljeni u Wikipedia i velikim tehnološkim i pretraživačkim kompanijama, i takođe će se koristiti za organizovanje fizičkih izložbi u ambasadama Republike Kosova, organizovanje online izložbi na njihovim internet stranicama i u holima najvažnijih međunarodnih institucija, u kojima Kosovo učestvuje.

Konkurs će biti otvoren od dana 18. oktobra 2017 do 31. oktobra 2017. godine u 16:00 časova.

Ministarstvo inostranih poslova ohrabruje sve potencijalne kandidate za šta veće apliciranje u ovom opštenacionalnom takmičenju, čiji je glavni cilj promovisanje što boljeg imidža za našu zemlju.