Ceremonija održana iza zatvorenih vrata

Da li su srpske sudije i tužioci položili zakletvu kod kosovskog predsjednika, Hashima Thaçija, rasprava je koja se vodi na Kosovu, ali i u Srbiji već danima.

Ceremonija polaganja zakletve 40 srpskih sudija i 13 tužilaca održana je iza zatvorenih vrata, u prisustvu stranih ambasadora. Njihova integracija iz srpskog u kosovski pravosudni sistem predviđena je briselskim sporazumom o pravosuđu.

Kosovska opozicija je međutim na sjednici Skupštine Kosova 25. oktobra kritkovala predsjednika što je proces prošao netransparentno i da zakletva nije položena ustaljenom procedurom. Oni su takođe istakli da je tajno polaganje zakletve bilo dogovoreno između Vlade Kosova i Srbije, a od predsjedništva je zatražen video snimak tog čina.

"Polaganje zakletve proteklo je na totalno netransparentan način te je moguće da je prekršen Ustav", kazala je Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova.

Na fotografijama predsjedništva Kosova, ne vidi se da su oni "podigli ruku", što je inače praksa prilikom polaganja zakletve.

U međuvremenu, o tome se oglasila i premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja je kazala da sudije "nisu položile nikakvu zakletvu", već da su dali "posebnu, statusno neutralnu, izjavu".

Iz predsjedništva Kosova su za Radio Slobodna Evropa rekli da je proces integracije sudija i tužilaca u kosovski jedinstveni pravosudni sistem bio u skladu sa zakonima na snazi i sporazumom o pravosuđu.

"Na Kosovu sada funkcioniše jedinstveni pravosudni sistem, onako kako je to predviđeno Ustavom i zakonima Republike Kosova", kazao je šef kabineta predsjednika Thaçija, Bekim Çollaku.

U međuvremenu, sudije i tužioci su počeli da dolaze na posao ali uslova za rad još uvijek nema.

"Trenutno se radi na instalaciji kompjutera i njihovog priključivanja na zvaničnu mrežu. Oni su dobili Krivični zakon na srpskom jeziku. Radiće po kosovskim zakonima", kazao je Blerim Isufaj, predsjedavajući Tužilačkog savjeta Kosova.

Od kako su Srbi zauzeli sudove na sjeveru Kosova početkom 2008. godine, kada je proglašena nezavisnost Kosova, kosovski radnici Suda u Mitrovici bili su primorani da se presele u objekte Osnovnog suda u Vučitrnu, gdje i danas rade, dok su na sjeveru funkcionisali sudovi u sklopu srpskog sistema.

Briselski sporazum predviđa gašenje sudova i tužilaštava i u Srbiji i na Kosovu koji rade na predmetima sa teritorije Kosova i integracija dosadašnjih pravosudnih struktura sa sjevera u pravosudni sistem Kosova.

Predsjednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica. Glavni tužilac će biti Albanac, a predsjednik Suda Srbin. Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmjeran broju i strukturi stanovništva u tom dijelu Kosova.