Vlada Kosova će tek nakon toga izneti stav šta dalje

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Behgjet Pacolli izjavio je da očekuje da novoformirana komisija za demarkaciju što prije iznese sve činjenice u vezi Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, navodeći da će Vlada Kosova tek nakon toga izneti stav šta dalje.

Pacolli je pred Odborom za spoljne poslove Skupštine Kosova govorio o rješavanju pitanja demarkacije sa Crnom Gorom, ali i zbog čega Kosovo nije apliciralo za prijem u Unesko i Interpol.

"Za Crnu Goru demarkacija je završeno pitanje", poručuje kosovski šef diplomatije i navodi da su na stolu sada dvije opcije - uzmi ili ostavi. On je Odboru za spoljne poslove izneo razloge svojih posjeta Podgorici i Briselu, dodajući da se većina razgovora svodila upravo na razgraničenje.

"Tamo gdje sam bio, čuo sam da je demarkacija pitanje koje ne treba da utiče na dobre odnose koje Kosovo ima sa Crnom Gorom. Demarkacija je za Crnu Goru zaključeno pitanje, oni poštuju zaključeni sporazum koji je potpisan i ratifikovan u Parlamentu Crne Gore i to je završeno", istakao je Pacolli.

Od novoformirane komisije za ispitivanje činjenica u vezi Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom očekuju se novi dokazi i to što prije, ukoliko ih bude, institucije će učiniti sve da zatraže novi proces razgraničenja.

"Nadam se da će ova komisija doneti opravdane činjenice i da će dokazati da su potrebni ponovni pregovori. Postoje dvije varijante, ili prihvataš i sprovodiš dokument ili ne sprovodiš, ali ako imamo jake i valjane dokaze da granica nije tamo gdje je sada, nego na drugom mjestu, prvi ću štititi svaki kamen", naglašava Pacolli.

Ministar Pacolli je govorio i o prijemu u Unesko i Interpol, dodajući da Kosovo nije odustalo od članstva u ovim organizacijama. Kosovo će, prema njegovim riječima, za prijem u Unesko aplicirati 2019. godine, dok će zahtjev za prijem u Interpol podneti na narednoj sjednici Generalne Skupštine u Abu Dabiju.

"Srbija je vodila žustru kampanju protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, sveobuhvatni dogovor sa Beogradom 2018. godine će uticati i na lakši prijem u Unesko i Interpol", tvrdi kosovski šef diplomatije.

Pacolli je takođe izjavio da Ministartvo spoljnih poslova je oformilo Specijalni tim koji radi na pripremi strategije za prijem u Interpol, i zaključio da se nada da će Kosovo na narednom samitu biti dio ove međunarodne organizacije.

Siniša Kostić, RTK2