Kako je omanulo pravosuđe na Kosovu?

Švicarski institut utvrdio da Dafina Zhubi nije počinila samoubistvo, nego da je ubijena. Ekspertiza je dovela u pitanje nalaz Tužilaštva u Prištini koji je smrt Dafine Zhubi okarakterisao kao samoubistvo.

Institut pod nazivom "Forensicons" na čijem čelu se nalzi prof. dr. Ulrich Zolinger je izdao izvještaj na šest stranica na osnovu dosijea Tužilaštva u Prištini, kojim isključuje svaku mogućnost da je 35-godišnjakinja sebi pištoljem pucala u glavu.

Forenzičari su pružili detaljne argumente da tako nešto nije učinjeno, nego je neko drugi pucao u njenu glavu iz neposredne blizine.

Među mnogim činjenicama da je Dafina Zhubi ubijena daju argumente da na rukama pokojne nisu pronađene čestice baruta niti kapi krvi koje budu izazvane u svakom slučaju samoubistva.

Ekspertiza koja je obavljena na zahtjev Selima Zhubija, oca pokojne, sada je u rukama državnog tužioca. Kopiju ove ekspertize osigurao je portal "Insajderi".

Očekuje se da Tužilaštvo zatraži obavljanje druge nezavisne ekspertize u Njemačkoj. I ako proiziđu isti rezultati kao u Švicarskoj, očekuje se da Astrit Dibra bude optužen za ubistvo Dafine Zhubi.

Dafina Zhubi je umrla 17. februara 2016. godine u stanu Astrita Dibre u Prištini.

Dibra je pušten iz pritvora prije mjesec dana nakon što je tužilac na slučaju, Fitore Sadikaj došla do zaključka da je pokojnica izvršila samoubistvo, a ne ubistvo. Ovaj zaključak je ona donela po direktivi njenog šefa, Imera Beke.

Dakle, Astrit Dibra je oslobođen. On je već napustio Kosovo.

Ekspertiza švicarskih stručnjaka je u potpunoj suprotnosti sa nalazima tužilaštva u Prištini. Na osnovu nalaza, Dafina Zhubi je ubijena nakon prislanjanja pištolja i pucanja u glavu iz apsolutne blizine.

EKSPERTIZA: DAFINA ZHUBI U VRA