Od nedavno povećano interesovanje

Uprkos oklijevanju, pripadnici srpske zajednice u sjevernim kosovskim opštinama su od nedavno povećali interesovanje za dobijanje dokumenata Republike Kosovo.

Prema lokalnim vlastima, na sjeveru Kosova kosovska dokumenta nisu više problem i to nije više tabu kao što je bilo prije nekoliko godina, piše portal "BotaSot", prenosi portal "Kossev.info".
Izvršni zvaničnik u administraciji opštine sjeverna Mitrovica, Adrijana Hodžić, izjavila je za Radio Slobodna Evropa da građani - kosovski Srbi na sjeveru, svakim danom sve više dobija lična dokumenta Republike Kosovo.
"Zahtjev za kosovska dokumenta nije više tabu tema za građane sjeverne Mitrovice. U našoj opštini imamo civilni centar koji radi u ovoj oblasti i svakog dana imamo veliki broj građana koji slobodno dolaze i apliciraju za dokumenta koja su im potrebna," rekla je Hodžić.
S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova za Radio Slobodna Evropa navelo je da do sada u sjevernim opštinama Kosova - Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici, lične karte ima 26.100 stanovnika, i putne isprave - 2.183 ljudi.
Gospođa Hodžić je rekla da u opštini Sjeverna Mitrovica - ne samo građani iz sjevernih opština, već i iz opština sa juga - mogu da dobiju dokumenta kao što su lične karte, ili druga dokumenta.
Ona navodi da građani sami donose odluke da dobiju kosovska dokumenta, uz napomenu da oni ni u jednom slučaju nisu primoravani, ili bili pod uticajem nekoga da takvu odluku donesu.
"Integracija se već dešava. Mi smo imali proces integracije policije, zatim civilne zaštite i vjerujemo da su ljudi shvatili da je dobro da posjeduju kosovska dokumenta, takođe. Ona nisu nametnuta, ali oni jednostavno moraju da imaju dokumenta. Dio građana koji se prijavljuju za kosovska dokumenta posjeduju imovinu koja se nalazi u južnom dijelu Kosova," rekla je Hodžić.
Srpski građani, međutim, govore o dobijanju ovih dokumenata. Neki kažu da su dobili dokumenta Kosova, ali ima i onih koji tvrde da im oni ne trebaju.
Jelena Marković, građanka sa Sjevera Kosova, rekla je za Radio Slobodna Evropa da joj nisu potrebna dokumenta Kosova, jer posjeduje srpska.
"Nemam kosovska dokumenta. Ne trebaju mi, zato što imam dokumenta Srbije, kao i hrvatska. Koristim srpska dokumenta. Kada treba da putujem u inostranstvo, srpski pasoš je dovoljan, jer nema potrebe za vizom. Tako da ne vidim da je neophodno da imam dokumenta Kosova," rekla je Jelena Marković.
Međutim, druga građanka iz sjeverne Mitrovica - Jelena Ilijevska, posjeduje kosovska dokumenta.
"Uzela sam ova dokumenta, jer živim u području gdje je to potrebno. Ova dokumenta su neophodna za traženje posla, lična primanja, a kosovska lična karta je potrebna i za otvaranje računa u banci, sa ugovorom o radu. Tako da su kosovska dokumenta neophodna," rekla je.
Zapravo, ona nema pasoš, ali ukoliko je potreban, ona ne vidi problem da uzme pasoš Kosova.
Zvaničnici institucija su naveli da je broj građana Srbije koji su izrazili interesovanje za dobijanje kosovskih dokumenta povećan zbog činjenice da imaju korist od penzionog fonda i drugih socijalnih šema.
Vlasti u Prištini su izjavile da se broj srpskih građana koji su nosioci biometrijskih pasoša sa simbolima Republike Kosovo povećao od preporuka Evropske komisije za liberalizaciju viznog režima.
Ali vizna liberalizacija za Kosovo, međutim, još uvijek nije jasna. Uslovi koje nameće Evropska komisija za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom i pun dokaz za jačanje borbe protiv korupcije još nisu ispunjeni.