Neophodno veće zalaganje institucija

Od ukupnog broja djece na Kosovu 61 odsto pretrpjelo je neki oblik nasilja u porodici, navodi se u izvještaju organizacije Koalicija za zastitu djece.

Oni apeluju da je neophodno veće zalaganje institucija za prevenciju nasilja.
Manipulisanje, zanemarivanje i zlostavljanje su najčešći oblici nasilja nad djecom. Nerijetko se dešava prilikom batinanja djeca zadobiju teške tjelesne povrede, a u nekim slučajevima zlostavljanje završi i smrtnim ishodom.
Iz Koalicije za zaštitu djece napominju da je stepen nasilja nad djecom na Kosovu izuzetno visok.
"Oko 59 odsto djece pati od psihičkog nasilja, a 24 odsto je patilo od tjelesnog kažnjavanja. To je zato što modeli discipline na Kosovu često orijentisani ka fizičkom i emocionalnom nasilju" kaže Adelina Berisha, iz KOMF-a.
Nasilje nad djecom u porodici na Kosovu posljedica je zastarelog načina vaspitanja djece, kažu pedagozi. Djeca koja trpe nasilje u porodici su uglavnom povučena i izolovana iz društva, ali vrlo rijetko i prepoznaju to nasilje.
"Djeca koja su izložena nasilju u porodici uglavnom često izostaju iz škole i slabije uče. Potištena su i ne druže se. Dešava se i da sama budu agresivna jer često trpljenje nasilja izaziva i kod njih tu pojavu”, kaže Snežana Nešić, pedagog.
Prema Zakonu o zaštiti od nasilja na Kosovu postoji nekoliko zaštitnih mjera koje se preduzimaju prema vršiocu nasilja u porodici. Neke od njih su Zaštitna mjera zabrane približavanja žrtvama nasilja u porodici, kao i Zaštitna mjera udaljavanja iz stana, kuće ili drugog stambenog objekta.
“U takvim slučajevima sud reaguje po hitnom postupku. Uključuje Centar za socijalni rad i oni daju svoje mišljenje koji je ključni dokaz za donošenje bilo koje odluke suda. Da li u porodici ima alkoholičara i kako se dijete zlostavlja. Sud reaguje ili vaspitnom mjerom oduzimanjem prava roditeljstva ili nekom drugom mjerom”, kaže  Milka Milosavljević, advokat
Iz Koalicije za zaštitu djece apeluju da je na Kosovu neophodno veće zalaganje institucija u kreiranju usluga za prevenciju nasilja, a to podrazumijeva organizovanje programa gdje bi se roditelji informisali o pozitivnom načinu vaspitanja djece.

Milica Živić, RTK2