Pripreme privedene kraju

Kosovska kompanija za distribuciju i snabdjevanje električnom energijom privodi kraju pripreme, kako bi spremno dočekali zimski period.

Iz KEDS-a ističu da tokom zime nisu predviđene restrikcije. Iz Energetske korporacije Kosova poručuju da su svi planirani remonti uspješno završeni.
Kosovska kompanija za distribuciju i snabdjevanje električnom energijom trenutno radi na sanaciji mreže, kako bi što spremnije dočekali predstojeću zimsku sezonu.
"Čitava mreža je dotrajala, paralelno s tim širimo mrežu, u pitanju je  stotinu investicija širom zemlje, gdje je više od 100.000 potrošača. Govorimo o masovnim investicijama na mreži koja će doprineti kvalitetnijem pružanju usluga građanima. KEDS je nadležan za distribuciju, KESK za nabavku, a KEK za proizvodnju. KEK je u stanju da proizvede oko 600 megavata (MW) energije, dok je potrošnja 800 MW, mi obezbjeđujemo dodatnih 200 MW električne energije", rekao je Viktor Buzhala, portparol KEDS-a.
Planirani remonti izvršeni su na vrijeme, poručuju iz Energetske korporacije Kosova. KEK je u proteklih 9 mjeseci postigao planiranu proizvodnju i izvršio sve pripreme za zimsku sezonu.
"Što se tiče zimskih priprema, sem remonta blokova, KEK vrši i redovnu zaštitu i održavanje objekata, opreme, u termoelektrani Kosova A i B, ali i na kopovima. Pazimo da uvijek imamo dovoljno uglja  i mazuta", rekao je Skender Bucoli, direktor kancelarije za saradnju sa javnošću iz KEK-a.
Iz KEDS-a poručuju da tokom predstojećeg perioda građani povedu računa o  potrošnji, jer je zimska tarifa na snazi od 1. oktobra do 1. aprila.
"To su stimulativne tarife koje motivišu građane da štede. Do 200 KW električne energije mjesečno je jedna tarifa, a od 200 naviše druga. Pozivamo građane da upotrebljavaju ostale izvore grijanja, jer su  čistiji, zdraviji i ne opterećuju našu mrežu”, kaže Viktor Buzhala, portparol KEDS-a.
Iz KEDS-a apeluju na sve građane da u roku od 15 dana po pristizanju računa izmire svoje obaveze kako ne bi bili isključeni i izloženi dodatnim troškovima ponovnog priključenja na mrežu. Na zvaničnoj stranici KEDS-a građani se mogu informisati o rasporedu isključenja električne energije zbog izvođenja radova na mreži.

Aleksandra Nićić, RTK2