Akcija informisanja javnosti

Na Kosovu je počelo obilježavanje “Nedjelje žrtava zločina”. Tim povodom tužilaštvo je organizovalo konferenciju pod nazivom “Pravda i oporavak za žrtve”, kako bi se javnost informisala o pravu na novčanu nadoknadu za osobe - žrtve zločina.

Kosovo je prošle godine usvojilo Zakon o naknadi žrtvama zločina, koji predviđa novčanu naknadu žrtvama ili njihovim porodicama za krivična djela ubistva, trgovine ljudima, silovanja, seksualne zloupotrebe djece i nasilja u porodici. Kako bi žrtve prijavile zločin, tužilaštvo je pokrenulo akciju informisanja javnosti.
"Nekažnjeni zločin se ponavlja. Na čelu pravosudnih institucija moraju biti osobe sa moralnim integritetom. Pravično, brzo i fer suđenje spriječava zločin, dok ga sporo i neefikasno podstiče", zaključio je tužilac Aleksandar Lumezi.
Briga o svakoj žrtvi zločina je od suštinske važnosti za kosovsko društvo.
“Ne postoji novac koji žrtvama može nadoknaditi bol, ali postoji cijena koju kriminalci moraju platiti”, izjavila je ministarka pravde Dhurata Hoxha.
Predsjednik Kosova Hashim Thaçi zatražio je veće angažovanje institucija na zaštiti i informisanju žrtava o njihovom pravu na novčanu naknadu.
“U skladu sa ustavom i zakonima, pozivam sve nadležne organe da, pored ustavnih i zakonskih obaveza, obezbjede da se žrtve zločina tretiraju stručno, poštujući njihovo pravo na sigurnost, dostojanstvo,  privatni i porodični život, priznajući negativan uticaj zločina na žrtve“, rekao je predsjednik Thaçi.
Vlada Kosova i pravosuđe moraju povećati transparentnost u radu i kaznu za izvršioce zločina.
“Nakon što se dogodi zločin dolazi do uništenja žrtve i neizvjesnosti šta će se dogoditi u budućnosti, ali postoji rješenje. Pravda za žrtve zločina znači da se prema njima odnosi s poštovanjem i dostojanstvom. Tamo gdje nema pravde, neće je biti ni za žrtve zločina”, rekao je ambasador SAD na Kosovu Graig Delawi.
Konferencija “Pravda i oporavak za žrtve“, pod sloganom  “Jedna nedjelja podizanja svijesti, 365 dana službe“, organizovana je kako bi svaki segment društva, od pravosuđa do civilnog sektora, dao svoj doprinos osudi zločina i reintegraciji žrtava u društvo.