Sredstva podjeljena na dvije oblasti

Ministarstvo finansija umanjilo je budžet opštine sjeverna Mitrovica za 2016. godinu za više od 1,6 miliona eura, a najveći rez je napravljen u oblasti kapitalnih investicija. Ipak, iz ove lokalne samouprave ističu da je zahvaljujući fondovima Međunarodnih organizacija i Vlade Srbije do sada realizovano niz kapitalnih insfrastrukturnih projekata.

Odbornici SO sjeverna Mitrovica usvojili su prijedlog budžeta za 2017. godinu u iznosu od  5.538.163 eura, a prema riječima šefice administracije Adrijane Hodžić, 48 odsto sredstava namjenjeno je za kapitalne investicije. Prema prijedlogu budžeta, sredstva za kapitalne investicije biće podjeljena na dva posebne oblasti - zdravstvo i obrazovanje, dok je treći dio namjenjen infrastrukturnim projektima.
"Mi ćemo da izradimo nekoliko javnih garaža. Jedna će se izgraditi iz fondova EU, druge dvije se planiraju iz fondova koja je izdvojila Republika Srbija za građane ove opštine. Takođe, pozivamo saobraćajnu policiju da na adekvatan način radi svoj posao", najavljuje Hodžićeva.
"Mi smo imali izlaganje vrlo profesionalne kompanije, koja je angažovna od strane Evropske unije da izradi idejni projekat zgrade Univerziteta. Uskoro ćemo potpisati sporazum za izgradnju sportske hale, a u najavi je i izgradanja kulturnog centra i javne garaže, tako da, budite sigurni da će sjeverna Mitrovica uskoro postati jedno veliko gradilište", obećava šefica administracije. 
Prema nezvaničnim podacima u opštini sjeverna Mitrovica živi oko 12.000 stanovnika, najviše Srba, ali i Bošnjaka, Goranaca, Roma i Albanaca. Građani sa kojima je ekipa RTK2 razgovarla uglavnom su zadovoljni investicijama u oblasti infastrukture, koje su do sada, kako kažu, bile u očajnom stanju.
"Zadovoljan sam da kažem, zadovoljniji nego što sam bio", kaže građanim sjeverne Mitrovice  
"Dobro je što se radi, ali smatram da je sam grad tako postavljen da se ne može mnogo uraditi, imamo onaj spomenik u centru, to je lijepo, ali prostor oko njega je mali", smatra drugi građanin
Ipak, ima i onih koji vlastima zamjeraju zbog nedostatka parking prostora.
"Zamjeram opštini što nam ne oslobodi ove ulice da prolazimo mirno", kaže građanka sjeverne Mitrovice.
Adrijana Hodžić je dodala i to da se revitalizacija glavnog mosta na Ibru odvija po planu, ne precizirajući datum završetka radova na mostu koji dijeli sjeverni i južni dio Mitrovice.