PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

U prvih devet mjeseci ove godine na Kosovu je uvezeno 2.327 tona duhana i njegova vrijednost, zajedno sa svim naknadama je oko 170 miliona eura. U odnosu na isti period prošle godine pokazuje da je u ovoj godini uvezeno oko 300 tona duhana više...

Oko 170 miliona eura su Kosovari "spalili" u prvih devet mjeseci ove godine na konzumaciju duhana, piše portal "Zëri".

Uprkos konstantinom poskupljenju duhana na tržištu, na osnovu zvaničnih podataka Carine Kosova može se vidjeti da u odnosu na isti period prošle godine imamo jasno povećanje uvoza.

Glasnogovornik Carine Adriatik Stavileci kaže da od početka godine do kraja septembra na Kosovu je uvezeno ni manje ni više nego 2.327 tona duhana, dok u odnosu na isti period prošle godine, prema njegovim riječima, u našoj zemlji se uvozeno 2.070 tona duhana.

Stavileci kaže da prema zvaničnim podacima broj kompanija koje vrše uvoz duhana je veliki.

"Postoje mnoge kompanije koje vrše uvoz duhana. Većina duhana je porijeklom iz evropskih zemalja, dok je u ovoj godini do septembra uplaćeno 125 miliona eura na takse, a prošle godine taj iznos je bio 96.2 miliona eura", rekao je Stavileci za list "Zëri".

Glasnogovornik Carine Adriatik Stavileci kaže da je od početka godine do kraja septembra uvezeno 2.327.214 kilograma duhana, čija je vrijednost 43.247.268 eura.

S druge strane, kako piše portal "Zëri", na odjeljenju Pneumologije na Kliničko univerzitetskom centru Kosova se nalaze brojni pacijenti koji boluju od bolesti koje prouzrokuje duhan. Ljekari kažu da od ovih bolesti, godišnje na Kosovu umre oko 400 osoba.