Od 12 na 46 hiljada

Na iznenađenje kosovskih zvaničnika, Komisija za verifikaciju veterana saopćila je da ih na Kosovu ima 46 hiljada.

Kada su prošle godine kosovske institucije počele sa isplatom beneficija za veterane bivše Oslobodilačke vojske Kosova, planirali su budžet za njih blizu 12 hiljada. No, na iznenađenje kosovskih zvaničnika, Komisija za verifikaciju veterana saopćila je da ih na Kosovu ima 46 hiljada.
Sada nedostaje novca, pa je Vlada Kosova počela razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom, a tužilaštvo prikuplja informacije o mogućim zloupotrebama tokom procesa verifikacije veterana.
Pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova strpljivo čekaju u redu pred zgradom Vlade Kosova, kako bi dobili potvrdu o statusu ratnog veterana. Među ostalim beneficijama, veterani koji su nezaposleni imaju pravo na mjesečna primanja od 170 eura.       
"Kada smo se odlučili boriti, nismo misli o tome da ćemo preživjeti i da ćemo jednog dana moći ostvariti ove beneficije, nismo računali na to. Ali i za nas su stigli dobri dani. Došao sam samo da uzmem potvrdu, jer sam u radnom odnosu i nemam pravo na beneficije, ali dobro je što su naše institucije odlučile nezaposlenim veteranima dati one, koje im pripadaju", rekao je Zog Krasniqi, pripadnik bivše OVK. 
Ipak, mnogi od njih su nezadovoljni radom komisije za verifikaciju čijom odlukom je status veterana dobilo čak 46.000 ljudi.    
"To je veliki broj, jer kad bi Kosovo imalo 46 hiljada vojnika, ne bi bila potrebna NATO intervencija", navodi Zog Krasniqi.    
     
Direktor nevladine organizacije Fol, Petrit Zogaj ocjenjuje da je tokom verifikacije statusa veterana, bilo raznih manipulacija za šta će posljedice snositi svi građani Kosova. 
"Postoje dvije vrste posljedica. Prva je historijska, jer Kosovo nije imalo 46 hiljada vojnika. Bilo ih je mnogo manje. Ni polovina onih koji se nalaze na listi veterana nisu se borili. Druga posljedica je ta što će građani koji plaćaju porez državi snositi štetu. Ta šteta neće trajati samo godinu već decenijama, zato što će se porezom građana plaćati beneficije svih onih koji se nalaze na toj manipulativnoj listi veterana", kazao je Petrit Zogaj, NVO FOL.

Veliko opterećenje za državu

Vlada je za ovu godinu izdvojila 25 miliona eura za 12 hiljada veterana. U međuvremenu njihov broj se udvostručio, a svakog mjeseca više ih je za oko dvije hiljade.
"Ovo je izazov institucijama, jer se opterećuje i tržište rada, budući da je veliki broj veterana napustio posao kako bi dobio beneficije predviđene za nezaposlene veterane. Šteta je velika. Suočavamo se i sa finansijskim poteškoćama, a MMF zahtijeva da se izvrši kontrola ovako velikog broja veterana. Namijenjeni budžet od 25 miliona više nije dovoljan, radimo na tome da nađemo rješenje za ovaj problem. Osigurali smo dodatnih sedam miliona eura kako bi za koji mjesec nastavili sa isplatom, a u narednim mjesecima trebalo bi pronaći rješenje", rekao je Arban Abrashi - Ministar Rada i Socijalne Zaštite
Veterani su godinama protestovali ispred kosovskih institucija zahtijevajući beneficije. Često su se sukobljavali sa policijom i pravili incidente. Kažu da neće dozvoliti da se njihova primanja smanje.