Svi napreduju u karijeri [Dokument]

Vlada je "nagradila'' poslanike koji su obezbjedili da Hashim Thaçi bude kosovski predsjednik, prenosi na naslovnoj strani Koha ditore.

List Koha ditore navodi da će Vlada Kosova nagraditi, prijedlogom za dva ambasadorska mjesta, poslanike parlamenta koji su prisustvovali sjednici na kojoj je Thjaçi izabran za predsjednika.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Alma Lama, koja je tvrdila da je protiv izbora Thaçija za predsjednika, pa se potom predomislila, predložena je za ambasadora u Italiji.

Lama je za dnevnik demantovala da je ovaj prijedlog nagrada premijera Ise Mustafe.

- Ako mislite da je ovo nagrada, moram da vas podsjetim da je pozicija poslanika mnogo viša od pozicije ambasadora. Jedino šta mi je važno jeste da radim za državu Kosovo - rekla je Lama.

Koha ditore navodi da je i Hajdin Abazi, funkcioner Demokratske partije Kosova i bivši zamjenik ministra, predložen za ambasadora u Švedskoj.

Ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj, u kratkoj izjavi za list je potvrdio da su prijedlozi poslati Parlamentarnoj komisiji za vanjske poslove i očekuje se da se podvrgnu intervjuu, prije odlaska na dekretisanje kod predsjednika Thaçija.

S druge strane, opozicioni poslanici su rekli da politizacija diplomatskih misija od strane partije na vlasti uzima zabrinjavajuće razmjere.