Obilježavanje Dana nezavisnosti na Kosovu

Sjedinjene Države ostaju strateški saveznik i prijatelj Kosova, pa je i kosovska politička agenda usklađena sa američkom, poručio je predsjednik Kosova Hashim Thaçi povodom Dana nezavisnosti SAD, 4. jula.

Kosovari smatraju Sjedinjene Države prijateljskom zemljom zbog velike podrške koju su SAD pružile u sticanju nezavisnosti, nakon što se Vojska Jugoslavije povukla sa Kosova poslije vojne intervencije NATO-a 1999. godine.
Gallupovo istraživanje sprovedeno nedavno u 132 države pokazalo je kako je Kosovo drugi put za redom prva zemlja na svijetu po podršci vlastima Sjedinjenih Država.
Američki ambasador na Kosovu Greg Delawie je nedavno u intervjuu za RSE kazao da mu je drago što će 240. godišnjicu nezavisnosti svoje zemlje obilježiti upravo u zemlji koja je najviše proamerički orijentisana.
On je naveo da su Sjedinjene Države kroz historiju prošle mnoge izazove i nesaporazume sa bivšim neprijateljima, ali da su 200 godina kasnije SAD jaka demokratija koja ispunjava viziju mnogih ljudi, koji su imali velike nade za Kosovo.
"To želim i Kosovu - da kroz desetine i stotine godina postane jaka demokratija koja će pomoći svojim građanima da ispune svoje želje", kazao je američki ambasador.
Predsjednik kosovskog udruženja "Prijatelji Amerike" Agim Rexhepi kaže kako je za Kosovare, ali i albanski narod, Dan nezavisnosti SAD od velike važnosti iz ljudske i moralne obaveze prema SAD zbog "svega što su uradile kroz historiju, a naročito 1999. kada su sa svojim saveznicima zaustavile etničko čišćenje 1999."
"Veliki dio Kosovara to veoma cijeni, ali mislim da je potrebno uraditi još više, osim aktivnosti povodom 4. jula, kako bi se dokazalo poštovanje prema Sjedinjenim Državama. Time se jača svijest kosovske javnosti i šalje jaka poruka Sjedinjenim Državama", navodi Rexhepi.
Udruženje "Prijatelji Amerike" povodom Dana nezavisnosti SAD-a organizuje niz aktivnosti, među kojima je i podizanje američke zastave ispred biste bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona na istoimenom bulevaru. Statua je postavljena 2009. godine i predstavlja Clintona kako drži dokument od 24. maja 1999. godine kojim se odobrava ulazak trupa SAD na Kosovo.
Na Kosovu ima i pojedinaca koji nose ime američkih državnika, a česta je pojava i da ulice i bulevari nose imena bivših američkih predsjednika.