Novac penzionih ušteda

Milioni eura koje Kosovski penzioni fond prikuplja od penzionih ušteda stanovnika Kosova i dalje se ulažu u kompanijama i drugim zemljama širom svijeta. Kosovski penzioni fond upravlja sa preko milijardu eura, koje su uglavnom uložene u 1.900 kompanija širom svijeta.

Kompanije u kojima je Fond uložio novac, postoji mogućnost da su bile umješane u raj za utaju poreza, sada poznatiji kao "Panama Papers". Ali ove sumnje odbacuje glasnogovornik ovog Fonda, Jeton Demi.

On je za portal "KosovaPress" rekao da ne isključuje mogućnost da kompanije u koje su uložena sredstva su skrivale poreze, ali ne i sredstva Fonda.

U suprotnom, upozorenja da i zemlje Jugoistočne Evrope pojave u dokumentima PanamaPapers, koja ima više od 11 miliona dokumenata iz firme Mossack Fonseca, jedne od najvećih kompanija koja je utajila porez, ostavlja sumnju da tu mogu biti umješane i kompanije i pojedinci sa Kosova.

Mossack Fonseca je jedna zakonska firma sa sjedištem u Panami, koja je pomogla svojim klijentima prilikom pranja novca i izbjegavanje poreza u njihovim zemljama, pružajući usluge u upravljanju imovinom, a zauzvrat tražila godišnju naknadu.

Kosovski penzioni fon je jedan od najvećih investitora u regionu za kompanije koje djeluju van zemlje u kojoj su registrovane. Strah je da možda postoji šansa da je taj novac uložen u kompanijama koje su u vezi sa dokumentima koja su pronađena u Panama Papers, podigle su veliki broj pitanja oko novca penzionih štediša sa Kosova.

On je kazao i za neke od firmi u kojima je Fond uložio sredstva, odbacujući mogućnost da su sredstva završila u raj za pranje novca. Ali nije odbacio mogućnost da kompanije u kojima Fond ima investirana sredstva imaju veze sa utajom poreza.

U suprotnom, nedostatak zakonske forme na Kosovu je onemogućio da sredstva Fonda mogu biti uložena u zemlji. Zbog toga je Fond bio primoran da sredstva investira van Kosova, a u zemlji se mogu uložiti samo obveznice. Ukupan iznos investiranih sredstava Fonda u obveznice na Kosovu do 29. februara 2016. godine je oko 84 miliona eura.