Agenda Vlade zaostaje

Međunarodna zajednica ne smatra dovoljnim popunjavanje mjesta u Vladi Kosova koja su ostala upražnjena nakon što je Hashim Thaçi izabran za predsjednika Kosova.

"Ona traži korijenite promjene (u Vladi Kosova) kako bi se unapredila agenda vlade za koju ocjenjuju da zaostaje", piše Koha ditore.
Izvori tog lista izjavili su da su međunarodne diplomate na Kosovu već sugerisali da Vlada ima potrebe za većom aktivnošću, tako da je trenutak da se reforma iskoristi za dublje promjene u vladinom kabinetu. 
To su, prema tim izvorima, prenijeli i premijeru Isi Mustafi. 
"Ne samo ambasadori već tokom posjeta Kosovu na višim nivoima takav zahtjev za širom reformatizacijom prenijet je premijeru Mustafi", rekao je izvor dnevnika. 
U krugovima koalicije Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova do sada se govorilo da će promjene u Vladi biti manje, odnosno da će Demokratska partija Kosova predložiti svoje kadrove za mjesta prvog zamjenika premijera, ministra spoljnih poslova i ministra pravosuđa. 
Prema kadrovskim kombinacijama o kojima se govori u Prištini za prvog zamjenika premijera treba da bude izabran dosadašnji ministar pravde Hajredin Kuçi koji neće zadržati ministarsku funkciju. 
Kao kandidati za šefa kosovske diplomatije spominju se bivši ministar i poslanik Skupštine Kosova Enver Hoxhaj i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Petrit Selimi, dok se za mjesto ministra pravde spominje Gani Kocija, aktuelni zamjenik ministra ekonomskog razvoja Kosova. 
Za slijedeću nedjelju je najavljen sastanak premijera Mustafe sa vršiocem dužnosti predsjednika PDK Kadri Veselijem na kojem treba da se razgovara o kadrovskim rješenjima i da se eventualno donese odluka o dubljim rezovima u sadašnjem sastavu Vlade Kosova.