Nakon ubistva u Glogovcu

Bivši specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dick Marty upozorio je da su "neke osobe", koje je trebalo da svjedoče pred novim sudom za zločine OVK, već ubijene.

Martyjeva izjava uslijedila je dan pošto je kod Glogovca ubijen Bedri Curi, navodni svjedok novoformiranog suda.
"Zaštita sjvedoka je najveći problem. Imamo informacije da su neki već ubijeni kako bi se zataškali tragovi zločina", rekao je Dick Marty, piše prištinski dnevnik Bota sot.
Tijelo Bedrija Curija pronađeno je kod Glogovca. Neimenovani izvori u Prištini tvrde da je Curi, nekadašnji pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, bio svjedok tužilaštva za procese koji će biti vođeni pred sudom za ratne zločine OVK u Hagu. 
Curi je, tokom sukoba na Kosovu, bio pripadnik 114. brigade OVK nazvane "Fehmi Landrovci", a direktni nadređeni bio mu je Ajvaz Berisha, poznat i pod ratnim nadimkom "komandant Tigar". Berisha je poslije rata bio savjetnik u ministarstvu trgovine Kosova, profesor na Fakultetu za fizičku kulturu, a sada je konzul u Frankfurtu. 
Curi je ubijen hicem u glavu, nedaleko od škole u selu Gornja Korotica. 
Dick Marty je, istovremeno, upozorio na "nesposobnost" Eulexa i UNMIK-a da zaštite svjedoke na Kosovu i spriječe curenje informacija. 
Problem zaštite svjedoka pratio je jedina dva suđenja komandantima OVK pred Haškim tribunalom, pa su Ramush Haradinaj i Fatmir Ljimaj oslobođeni zbog nedostatka dokaza. U slučaju protiv Haradinaja, navodno, ubijeno je najmanje pet svjedoka. 
O problemu zaštite svjedoka Savjetu bezbjednosti UN u nekoliko navrata žalili su se glavni tužioci Tribunala, Carla del Ponte i Serž Bramerc. 
Specijalni sud za zločine OVK formiran je na osnovu izvještaja Dicka Martyja o vezama ključnih komandanata albanskih gerilaca sa zločinima i organizovanim kriminalom. Očekuje se da optužnice budu podignute do kraja godine.