U restoranu "Luxory Palce" u Prizrenu obilježen je Dan kosovskih Turaka. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Kosova Hashim Thaqi, zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmuş, predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, ministri u Vladi Kosova Mahir Jagdžilar, Rasim Demiri, Ferid Agani, kao i veliki broj poslanika i predstavnika vlasti na lokalnom nivou, te mnogobrojni gosti.

Ministrar u Vladi Kosova i predsjednik turske partije KDTP Mahir Jagcillar, kao domaćin, u kratkom obraćanju čestitao je praznik prisutnima. 
Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je takođe čestitao praznik na turskom i istakao da je turska zajednica integrisana u kosovsko društvo, a da je prijateljska država Turska uvijek bila uz Kosovo, te da će dvije zemlje nastaviti saradnju u svim sferama, kako ekonomskom tako i društvenom planu. 
Numan Kurtulmuş, zamjenik premijera Turske, koji je prije ove ceremonije zvanično otvorio Konzulat Turske u Prizrenu, istakao je da su Kosovari (Albanci, Bošnjaci) bratski narod sa Turcima i da će Turska uvjek pomagati jer historijski su narodi Balkana pomogli pri osnivanju moderne turske države, navodeći slavnu Canakkalsku bitku u kojoj su stanovnici jednog sela, ne navodeći ime, ostali skoro svi kao šehidi, sa bitke su se vratili samo nekoliko njih. 
Novoizabrani predsjednik Kosova, Hashim Thaçi je u kratkom obraćanju zahvalio turskoj zajednici Kosova na konstruktivnosti i čestitao praznik. 
U kulturnom dijelu svečanosti nastupila su nekoliko kulturno umjetnička društva izvodeći tursku muziku. 
Najviše aplauza publike  izmamilo je kulturno-umjetničko društvo sastavljeno od članova različitih azijskih država, Azerbejđana, Kazahstana, Kirgistana.