Kako pronaći mladu

Broj mladih Kosovara koji traže bolji život u Švicarskoj je i dalje velik. Bez perspektive, bez pronalaska stalnog posla, prisiljeni su da "pikiraju" djevojke sa papirima. Kosovska statistika govori da ovaj broj ne samo da se ne smanjuje, već je postala normalna pojava.

Meriton Sallauka iz Prizrena je u ponedjeljak čekao red ispre Ambasade Švicarske na Kosovu, kako bi zakazao termin radi apliciranja za vizu. On je za portal "albinfo.ch" rekao da je upravo završio proceduru vjenčanja u matičnoj službi u Prizrenu sa I.K., djevojkom koja ima stalni boravak u Delémontu, Švicarska.

Meriton, koji niže želio da se njegovoj vjerenici pomene ime, očekuje da u roku od mejsec dana dobije vizu i vjeruje da će sve biti u redu. On dodaje da su procedure u kosovskoj administraciji komplikovanije nego što je slučaj kod švicarske ambasade.

"Ovjera dokumenata Apostille pečatom, uvjerenje suda da nisam osuđivan, ovjera školskih dokumenata od strane Ministarstva obrazovanja, su dokumenti koja su me puno okasnili, inače bih ovaj posao okončao još u januaru", kaže Meriton Sallauka.

On dodaje da je njegova zaručnica bila veoma pedantna kada je u pitanju priprema dokumenata koje je tražila Ambasada u Prištini.

Ali, koje su procedure koje jedan Kosovar mora obaviti kako bi dobio švicarsku vizu?

Ako jedan mladi Kosovar dobije "obećanje" neke djevojke sa statusom u Švicarskoj, prvo mora stupiti u brak na Kosovu i potvrdom o vjenčanju - dodajući jedan pismeni zahtjev od strane bračnog druga, kao i desetine drugih dokumenata, zajedno sa aplikacijom koja se plaća 60 eura, predaje administraciji Ambasade i u roku od mjesec dana razmatranja može dobiti vizu.

Za razliku od njemačke ambasade koja kandidate sa Kosova za dobijanje njemačkih papira obavezuje da pohađaju obavezan kurs njemačkog jezika, švicarska ambasade to ne traži i to znači da Švicarska primjenjuje liberalnije vizne uslove nego Njemačka.

"Ja sam s mojom vjerenicom iz ljubavi, nije bio interes zbog papira zbog kojeg smo zajedno", kaže Meriton, koji dodaje da je radio u jednoj prodavnici u Prizrenu, ali je taj posao napustio krajem decembra prošle godine.

Ambasada Švicarske povremeno objavljuje broj zahtjeva za vize za spajanje porodice i za turističke vize. Prema publikaciji iz prošle godine, samo u prvom šestomjesečju (2015) 931 Kosovara je tražio spajanje porodice u Ambasadi Švicarske, 486 je bilo vjenčano zbog papira.

Prema statističkim podacima urađenim od strane Agencije za statistiku Kosova, više od polovine mladih Kosovara želi da migrira u zemlje EU.

Također i Divizija za državljanstvo u Ministarstvu unutrašnjih poslova je dalo podatak da oko 4.000 Kosovara se godišnje odrekne državljanstva Kosova. Ovi podaci pokazuju da od proglašenja nezavisnosti Kosova do danas se 14.032 osoba dobrovoljno odreklo državljanstva, a samo 1.004 osoba je prihvatilo državljanstvo Kosova.