Istraga i dalje traje

Bedri Curri, pronađen ubijen u selu Koretica kod Drenasa smatra se da je bio svjedok Specijalnog suda.

Bliski izvori istrazi za ratne zločine su rekli za portal "Insajderi" da je Curri bio svjedok za zonu Berisha. Ovo su također izjavili i izvori iz Policije Kosova, na osnovu izjava članova porodice pokojnog Currija i kažu da je to bio najvjerovatnije razlog za njegovo ubistvo. Oni takođe dodaju da niti su on, niti njegova porodica, bili u neprijateljstvu i sa kim, i da su postojali drugi razlozi koji bi doveli do njegovog ubistva.

"Članovi porodice pokojnog su rekli da je Bedri bio svjedok u jednom procesu", rekao je izvor iz Policije Kosova.

Ljudi koji su blisko poznavali Bedrija opisuju ga kao mudrog čovjeka, koji, kako oni kažu, nikada ne bi ušao u konflikt sa drugim ljudima. Čak i oni kažu da je često dolazio u posjetu porodici u Gornjoj Korotici, a kada je na kraju ubijen, prethodno je došao u kratku posjetu.

37-godišnjak je bio pripadnik UÇK-a u zoni koju je kontrolisao Ajvaz Berisha, poznat pod nadimkom komandant Tigar.



Bedri Curri je postao pripadnik UÇK-a odmah po punoletstvu, a ubijen je u svojoj 37. godini. Bedri je poslije rata sa svojom porodicom živio u Švicarskoj, a za sobom je ostavio suprugu i dvoje male djece.

Članovi porodice nisu željeli puno govoriti o slučaju. Vehbi Curri je rekao da Bekim nije imao nikakav problem.

"Ne možemo govoriti. Ne znamo zašto", rekao je za portal "Insajder" Curri.

U Specijalnoj Task Force za istragu navoda koji su proizišli iz izvještaja Dicka Martyja nisu još uvijek odgovorili na pitanje portala "Insajder". Također ni iz EULEX-a nisu dali nikakav komentar o slučaju.

"EULEX ne može komentirati identitet nikoga, koji jasno nije identifikovan u sudskom procesu", rekla je glasnogovornica misije, Besa Domi.

Kosovska policija je kvalifikovan slučaj kao ubistvo. Policija je zvanično dala saopštenje da se slučaj istražuje te da se još uvijek ne znaju motivi ubistva.

"Nakon konsultacija sa dežurnim tužiocem, slučaj je klasificiran kao ubistvo i beživotno tijelo žrtve je poslato na obdukciju", stoji u saopštenju Policije.

Prema navodima policije, istražitelji rade sa velikom posvećenošću na objelodanjivanju identiteta i lokaciju potencijalnih osumnjičenih, a istraga je proširena na ispitivanju jednog broja osoba u svojstvu svjedoka.