Izvještaj za 2015. godinu

Broj odlazaka na strana ratišta je smanjen, a tužilaštvo ima 538 neriješenih predmeta za korupciju protiv visokih zvaničnika. Izazov u narednom periodu biće preuzimanje slučajeva EULEX-a.

U protekloj godini tužilaštvo Kosova je bilo angažovano na 25 hiljada 412 slučajeva, rekao je glavni tužilac Aleksander Lumezi predstavljajući izvještaj za 2015. godinu.

Broj onih koji odlaze na strana ratišta i priključuju se terorističkim organizacijama je u opadanju, rekao je javni tužilac i dodao da kosovsko tužilaštvo ima značajnu ulogu u borbi protiv terorizma.

"Tokom ove godine dobili smo 27 krivičnih prijava za djela koja su povezana sa terorizmom. Specijalno tužilastvo Kosova je riješilo 19 slučajeva, koji su obuhvatali 87 lica, odnosno 70% prijavljenih slučajeva. Rezultat konkretnih napora bezbjednosnih i pravosudnih organa je da nemamo novih slučajeva odlaska naših građana u ratove u inostranstvu", rekao je Lumezi.

Kosovo ima uspjeha u borbi protiv korupcije i ova pojava nije toliko rasprostranjena koliko na to ukazuje percepcija građana, rekao je kosovski javni tužilac. U 2015. godini bilo je 412 krivičnih prijava za korupciju na najvišem nivou, koje su obuhvatile 919 lica, a tužilaštvo ima još 538 neriješenih predmeta protiv visokih zvaničnika.  

"Optužnice su podignute protiv više desetina opštinskih funkcionera. Takođe, među zaposlenima u sudstvu i tužilaštvu, ministarstvima, policiji, tijelima za javne nabavke, zdravstvu, kao i među poslanicima skupštine Kosova, ima onih koji su prekršili zakon", izjavio je Lumezi.

Lumezi je istakao da Specijalno tužilaštvo koje je nadležno za teška krivična djela, korupciju, organizovani kriminal, pranje novca i ratne zločine nema dovoljan broj tužilaca, a predmeta će u narednom periodu biti sve više uslijed prenosa slučajeva i ovlašćenja sa EULEX-a na domaće pravosuđe.