Nema više azilanata u zemljama EU

Kosovo uskoro može dobiti liberalizaciju viza. Ali s nekim uslovima. U današnjem broju lista "Welt am Sonntag" piše da će liberalizacija viznog režima za treće zemlje koje nudi Evropska unija proći kroz promjenu u odnosu na praksu iz prošlosti. Ovo posebno za zemlje za koje je planirano i rečeno da će se dogoditi ove godine. Dakle, počevši sa Turskom, ali i za Gruziju, Kosovo i Ukrainu, očekuje se da će primjeniti ovu promjenu.

Jedan diplomata koji nije želio da bude imenovan je rekao da će EU napraviti "vanredan" dogovor  sa Turskom, a kasnije i sa Gruzijom, Ukrajinom i Kosovom koji do sada nikada nije urađen.

Prema tom planu "sporazum koji pominje će sadržavati klauzulu o suspenziji koji će se automatski aktivirati ukoliko država koja je sklopila sporazum sa Briselom se ne pridržava svih posebnih aspekata ovog sporazuma".

Prema ovom planu ovo će za Tursku važiti ukoliko Turska ne vrati nazad izbjeglice iz Grčke, za Ukrajinu će važiti ukoliko ona ne ispuni uslove sporazuma sa Moskvom, a za Kosovo i Gruziju će važiti "automatska suspenzija" ukoliko iz ovih zemalja bude tražilaca azila u zemljama članicama EU.