Proizveden je prije 36 godina, ali ima brzinu kao da je proizveden samo prije nekoliko dana. Ovo vozilo koje je proizvedeno 80-tih godina prošlog vijeka čini čuda svojom brzinom kada se uporedi sa vozilima iste dobi, čak i za neke mlađe, jer je nedostižno. Malo ali moćno vozilo tipa Golf 1 nalazi se u Podujevu.

Sve što je ostalo od godine kada je proizvedeno je samo karoserija. Ovo zbog toga što sam vlasnik najbržeg Golf-a 1 na Kosovu, Naim Shabani zaljubljenik u svoj automobil ga je modifikovao tako što ga je učinio jednim od najbržih automobila na Kosovu.

Iako na prvi pogled izgleda staro, Naim, koji je u regionu Lapa poznat kao Naim Gjoshi, kaže da njegov Golf 1, ima motor od Golf-a 5, sa 3200 konjskih snaga. Ali njemu to nije bilo dovoljno, već mu je ugradio i 4 "montion" učinivši da mijenjač od pet brzina postane sa 6 brzina. Stoga je očito da je brzina povećana na 320 kilometara na sat.

"Godina proizvodnje ovog golfa je 1980, a imao je 1.100 kubika. Sada ima motor od 3.200 kubika, R32 uzet od Golf-a 5. Nije bio turbo, a mi smo ga učinili turbo. Učinili smo i turbo i sa 4 'montion', ručica mijenjača ima 6 brzina. Fabrički R32 Golf-a 5 je imao 300 kilometara na sat, a mi smo ga napravili da ide 330 kilometara na sat. Benzinac je... Velika turbina mu je GT35, čim mu je ekstreman kojeg smo postavili za 1800 eura u Njemačkoj... Teži nešto manje od 1.000 kilograma. Ima 800 PS-a. Blizu škole ga ne vozim brzo, a kada tu prođem učenici žele da ga bolje pogledaju", govori o svojem najbržem vozilu na Kosovu Naim Shabani.

Nadalje, njegov vlasnik kaže da kod ovog vozila je samo struktura Golf-a 1, a ostali djelovi su od Golf-a 5.

Za KosoavPress Naim Shabani govori kako je promjenio auto da izgleda drugačije.

Za Golf 1 Naim Gjoshi da kada prestiže neko vozilo, primjera radi proizvedeno 2014., 2015. ili 2016. godine ovim vozilom iz 1980. godine je zadovoljstvo za njega i to je dovelo do toga da ga ne promjeni.

Takvih automobila na Kosovu ima malo. Pogotovo u vrijeme kada se nova vozila sve više uvoze.

Njegovim automobilom Naim Shabani iz Podujeva je spreman da učestvuje na bilo kojem takmičenju od 0-400 metara s bilo kojim vozilom. To je zato što on smatra da je njegovo vozilo nedostižno.