Nakon dogovora Prištine i Beograda

U kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji potpomaže EU, obje strane su ponovo prihvatile obavezu da sprovedu sporazum o uzajamnom prihvatanju stručnih i akademskih diploma. Diplome će u početku potvrđivati organizacija koju odabere EU. Nakon ovog potvrđivanja, zahtjev za priznavanje može se podneti relevantnim institucijama svake od strana. Priznavanje će biti podjeljeno na stručno i akademsko.

Stručno priznavanje će vršiti odgovarajući organi vlasti, u roku od najviše 90 dana nakon dobijanja zahtjeva i uz naknadu od najviše 50 eura ili ekvivalentan iznos. Stručno priznavanje smatraće se dovoljnim za mogućnosti zapošljavanja, uključujući i zapošljavanja u organima vlasti.

Akademsko priznavanje biće potrebno samo radi nastavka studija; procedure će zavisiti individualno od institucije visokog obrazovanja i njihov rok će biti pet mjeseci.

Strane će priznati sve ranije priznate potvrde Evropske asocijacije univerziteta (EUA). Diplome koje je EUA već potvrdila mogu se direktno podneti na priznavanje. Strane će iste obrađivati od 4. aprila 2016. godine. Sva ranija priznavanja diploma tretiraće se kao validna.

Pored toga, strane su saglasne da prošire djelokrug sporazuma iz 2011. godine obuhvatanjem sljedećih stepena obrazovanja: visoko obrazovanje (diplomirani student, master i doktor nauka) i preduniverzitetsko obrazovanje (osnovno, srednje, strukovno obrazovanje i peti stepen kvalifikacija prema Evropskom okviru kvalifikacija).

Evropska unija će i dalje pružati pomoć u ovom procesu kroz finansiranje projekta koji će omogućiti sprovođenje sporazuma u početnoj fazi potvrđivanja. Detalji u pogledu modaliteta projekta i izabranog/ih partnera za realizaciju biće objavljeni kasnije.

U međuvremenu, molimo zainteresovane podnosioci zahtjeva da se obrate predmetnim ministarstvima obrazovanja radi podnošenja svojih zahtjeva.

U Prištini molimo kontaktirajte:

Za priznavanje preduniverzitetskih diploma:

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije

E-pošta: avni.rexha@rks-gov.net

Internet stranica: www.masht-gov.net

ul. Agima Ramadanija

10000 Priština, Kosovo

Za akademsko i stručno priznavanje

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije

E-pošta: Qamile.sinanaj@ks-gov.net

Internet stranica: www.masht-gov.net

ul. Agima Ramadanija

Poštanski broj: 10000 Priština, Kosovo

U Beogradu molimo kontaktirajte:

Za preduniverzitetsko, akademsko i stručno priznavanje:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Email: diplomekim@mpn.gov.rs

Web: http://www.mpn.gov.rs/

Nemanjina 22-26

11 000 Beograd