Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić izjavio je da će Srbija nastaviti da podržava Gorance na Kosovu i da će podrška biti sve veća u budućnosti.

"Iz Gore šaljemo veoma važnu poruku, a to je da će Srbija nastaviti da podržava narod ovde u opstanku", izjavio je Đurić u selu Vranište u Gori gdje je razgovarao sa predstavnicima privremenog opštinskog organa i mještanima.

“Mi smo sa Gorom i uz Goru, ponosni smo na našu braću Gorance, presrećan sam što sam u ovom možda najljepšem kraju Kosova”, rekao je Đurić i poručio Gorancima da ujedinjeni mogu da prevaziđu sve nedaće, prenosi RTK2.

Đurić je kazao da je Gora veoma važna, da je simbol zajedništva, podsjetio da su Goranci kroz historiju zajedno i živjeli i stradali sa Srbima i da će zajedno prebroditi teško vrijeme.

"Zajedno ćemo da se borimo da cijeloj Srbiji bude bolje. Zbog toga sam veoma zahvalan Gorancima i cijela Srbija je ponosna na Goru i Gorance, na način na koji se u teškim i surovim uslovima bore za opstanak", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo je naglasio da je dužnost da se nastavi sa pružanjem pomoći Gorancima, da će Srbija nastaviti da bude sa svojim narodom u Gori da se bore da teško vrijeme prebrode i dočekaju bolje dane.

"Vlada Srbije i Aleksandar Vučić, veoma poštuju i drže do Gore i do Goranaca i to će se ogledati i u politici buduće Vlade. Naše podrške u budućnosti će biti samo više, nikada manje.  Gora pobjediti mora", poručio je Đurić.

Nakon Vraništa Đurić je u pratnji ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića obišao i srednju školu u selu Mlike koju pohađa nešto više od 160 učenika po sistemu Republike Srbije i obećao pomoć u obnovi škole koja je izgrađena tridesetih godina prošlog vijeka.

"Sada je došlo vrijeme da se nešto obnovi i renovira i program obnove škola i zdravstvenih ustanova koje finansira Vlada Srbije biće sproveden i ovdje, u saradnji sa našim ljudima, prijateljima Gorancima", rekao je Đurić.

Istakao je da je veoma važno da dijeca na Gori uče dobro i vrijedno što i jeste slučaj i što pokazuju rezultati koje goranska dijeca postižu na fakultetima.

Đurić je obišao i selo Brod na Gori gdje je razgovarao sa mještanima.

Na Gori danas živi oko 10.000 Goranaca u dvadesetak sela, a poznati su kao vrhunski poslastičari, burgdžije i građevinari.