Mještani se osjećaju zaboravljenim

Na dan kada su se navršile četiri godine od tragedije u Restelici kod Dragaša, mještani ovog podšarplaninskog sela se osjećaju zaboravljenim, kako od lokalnih tako i od centralnih institucija.

Snježna lavina je, 11. februara 2012. godine pred sobom porušila nekoliko kuća porodice Reka nakon koje je poginulo 10 članova ove porodice, dok je mala Amsera Reka, tada semogodišnja djevojčica, izvučena živa iz ruševina kuće.

Amsera je u početku boravila kod rođaka u Prizrenu, a mještani kažu da se sada nalazi u Italiji, jer je dobila italijansko državljanstvo.

U prvim danima nakon tragedije, predsjednica Atifete Jahjaga je izdvojila za Amseru fond od 10 hiljada eura.

Danas, nakon 4 godine, snijeg je ponovo zahvatio ovo zabačeno selo u regionu Gore, a nekoliko kuća koje su uništene tog kobnog dana ostale su u istom stanju.

U naselju Reka, koje se nalazi na najvišem vrhu u selu Restelica ne živi nijedan mještanin sela.

Put koji vodi do porodične kuće Reka je danas jedva prolazan.

Velid Hadžisin, rođak Amsere Reka i odbornik u opštini Dragaš rekao je za portal "Kallxo.com" da i danas nakon četiri godine ništa nije investirano u ovom selu za sprečavanje lavine.

Prema njegovim riječima, danas mještani ovog naselja ne žive u ovom dijelu iz straha da bi se snježna lavina mogla ponovo desiti.

Kod mještana postoji bojazan da žive u ovom naselju, a stanovnici su se samoorganizovali oko zaštite od snježne lavine, koja je prema njegovim riječima, primitivna i ne može zaštititi od lavine.

"Postoji strah kod mještana, jer ne mogu živjeti kako su ranije živjeli. Poduzeli smo neke akcije kako bi zaštitili mjesto gdje se desila tragedija, ali su sve naše incijative primitivne, ne mogu mnogo izdržati... diskutabilno je da li će ta zaštita zadržati eventualnu snježnu lavinu. Ishallas se neće dogoditi", rekao je Hadžisin.

On je dodao da Vlada nije ništa investirala po ovom pitanju iako su prošle četiri godine od tragedije u Restelici.

"Baš na onom mjestu gdje se desila tragedija je najmanje investirano, a za Vladu mogu reći da nije ništa investirala", rekao je on.

Drugi mještanin Restelice, Himt Džindža, koji je prije četiri godine došao da pomogne u iskopavanju nakon tragedije, kaže da u trenutku kada je stigao, nije se moglo prići kućama jer su bile prekrivene snijegom.