Sporazum o slobodi kretanja

Srpske lične karte gradova na Kosovu su, u skladu sa sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine, ilegalne i nevažeće, izjavila je Edita Tahiri, ministrica za dijalog u vladi Kosova za portal KoSSev.

"Sporazum o slobodi kretanja o međusobnom priznavanju ličnih karata odnosi se na važeće lične karte izdate od strane nadležnih organa obe zemlje. Na Srbiji je da zaustavi izdavanje nelegalnih ličnih karata", rekla je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, komentarušići najnoviju uredbu koja je od ponoći stupila na snagu. 
Tahiri je posredno potvrdila vijest da je noćas stupila na snagu uredba kojom od ponoći građani više "nemaju pravo" da kao identifikacioni dokument koriste ličnu kartu Republike Srbije sa gradovima na Kosovu. 
Tahiri je istakla da su lične karte koje su izdale paralelne strukture ilegalne i u suprotnosti sa sporazumom o slobodi kretanja.
"Lične karte koje je izdala Srbija, gdje se pominju kosovske gradske kancelarije su ilegalne. Briselski sporazum iz 2011. o slobodi kretanja između Kosova i Srbije o međusobnom priznavanju ličnih karata obje zemlje kao dokumenta za prelaz odnosi se na važeće lične karte izdate od strane nadležnih organa obje zemlje. U skladu sa ovim, obje zemlje predstavile su validan primjerak ličnih karata koja će druga strana priznati. Dakle, sve ostale su nevažeće, što znači da lične karte koje su izdale paralelne strukture su ilegalne i u suprotnosti sa sporazumom o slobodi kretanja. Na Srbiji je da zaustavi izdavanje takvih nelegalnih ličnih karata", rekla je Tahiri.
Na pitanje novinara ovog portala koliko dugo će se "tolerisati" građanima da koriste srpske lične karte, te šta će se, na primjer, dogoditi brojnim studentima koji studiraju u Srbiji i koji nemaju kosovske lične karte a planiraju za vikend da dođu kući na Kosovo, Tahiri je odgovorila:
"Ukoliko apliciraju za kosovsku ličnu kartu, onda će im aplikacioni sertifikat pomoći kao dodatni dokument da pređu granicu."