Nakon jučerašnj sjednice

Zamjenik premijera Kosova i lider vladajuće Demokratske partije Kosova Hashim Thaçi zatražio je da Skupština Kosova usvoji deklaraciju kojom se osuđuje nasilna uzurpacija skupštinskih prostorija od jedne grupe poslanika.

 “Ako se smatra da je suzavac oružje, onda je jedna grupa naoružanih poslanika uzurpirala zgradu Skupštine. Svi treba da shvate da smo zainteresovani da oni dođu u salu, da se vrate u Skupštinu da bismo razgovarali i raspravljali argumentima koje imaju, a ne ovim načinom nasilja i uzurpacije Skupštine”, izjavio je Thaçi na sjednici koja je nastavljena u alternativnoj sali.

Hashim Thaçi je predložio posebnu sjednicu Skupštine Kosova o stanju u zemlji i pozvao sve poslanike da kažu kako vide izlazak iz ove situacije.

“Treba objasniti da li je suzavac prihvatljiv za sve poslanike ili ne. U interesu je da se čuje mišljenje svakog od nas, jer svako od nas ima legitimitet koji smo dobili od građana”, rekao je on.

Mediji su javili, da je policija uhapsila poslanice Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj i Teutu Haxhiju dok su izlazile iz zgrade Skupštine Kosova.