Kao dvije opštine

Od sredine prošle godine do juna ove godine, prema podacima Eurostata Kosovo je napustilo 90 hiljada građana, dok se prema podacima kosovskih vlasti radi o oko 120 hiljada migranata, što je otprilike koliko ima stanovnika u dvije opštine kao što su Gnjilane i Kamenica.

"Najveći broj emigranata je otišao tokom posljednjih deset mjeseci, odnosno od septembra 2014. do juna 2015. godine kada je prema statistikama EUROSTAT-a Kosovo napustilo i u zemlje Evropske unije azil zatražilo oko 90 hiljada migranata sa Kosova", piše dnevnik “Zëri”.
 
Podaci pokazuju da su migranti sa Kosova, prema broju na prvom mjestu u Francuskoj i Luksemburgu, dok su Njemačkoj su na trećem mjestu poslije azilanata iz Sirije i Albanije.
 
Prema podacima kosovskih vlasti značajan broj azilanata je u međuvremenu vraćen na Kosovo. Samo iz Njemačke prema nepotpunim podacima je vraćeno više od 20 hiljada ilegalnih migranata.
 
Kosovo je prema procjenama zapadnoevropskih zemalja označeno kao sigurna teritorija i oni koji traže azil iz političkih razloga na to nemaju pravo.