Isti osumnjičeni

Specijalno tužilaštvo Kosova ne može da objavi više informacija o ubijenim Kosovarima u Kumanovu, zato što je u toku početna faza istrage jednog drugog slučaja u kojem osumnjičeni mogu biti isti oni koji su bili uključeni u događaje u Makedoniji, saopšteno je u ponedjeljak za RSE iz tužilaštva.

U međuvremenu, kosovsko odjeljenje za sudsku medicinu završilo je obdukciju devet ubijenih državljana Kosova, čija su tijela prebačena na Kosovo iz Makedonije u petak ujutru. Oni će biti sahranjeni u utorak.
Rezultat obdukcije, koji se za sad ne objavljuje, biće predat Specijalnom tužilaštvu Kosova.
Zahtjev za ponovnu obdukciju ubijenih državljana Kosova podnijele su njihove porodice, a nakon što su tijela stigla na Kosovu.
Afrim Rexhaj, rođak ubijenog Arbena Rexhaja, izjavio je za RSE da se njegova porodica sada osjeća mirnije pošto su kosovske vlasti ponovile obdukciju.
"Želimo da znamo istinu. Iako je obdukcija urađena u Makedoniji, mi njima ne vjerujemo. Kad smo bili tamo da preuzmemo tijela, njihov način ponašanja prema nama bio je neljudski. Sad se lakše osjećamo jer znamo da su obdukciju izvršili naši organi", kazao je on.
Behgjet Shala iz kosovskog Savjeta za zaštitu ljudskih prava i sloboda kazao je da će se nakon obavljenje obdukcije saznati kako i kada su ubijeni državljani Kosova.
"Cifre ubijenih su se mijenjale. Prvo je rečeno da je 14 njih ubijeno, a poslije da ih je 10. To je doprinijelo konfuziji i sumnjama. Za pojedince je rečeno da su samo ranjeni, a poslije su zapravo bili na listi ubijenih“, kazao je Shala.
On je naglasio da se moraju utvrditi činjenice da li su ove osobe ubijene tokom sukoba ili nakon što su se predali.
Tokom sukoba u Kumanovu 9. i 10. maja, poginulo je 18 osoba, od kojih osam makedonskih policajaca i 10 članova oružane grupe.
Makedonske vlasti su prethodno saopštile podatak o 22 žrtve, od kojih je 14 pripadalo oružanoj grupi.