Skupština protiv Specijalnog suda

Osim Ustavnih amandmana u petak će se glasati i za Nacrt Zakona o specijalizovanim vijećima i o Specijalnom tužilaštvu. Očekuje se da će odluku o konačnom sadržaju uskoro donijeti četvorka Jahjaga - Veseli...

U predsjedništvu nisu dali ni jednu informaciju o tom procesu koji se vodi pod patronatom kosovske predsjednice, ali je jedan izvor rekao da će usvajanje Nacrta zakona ići po ubrzanoj proceduri. Gotov je i memorandum kojim se objašnjava nacrt zakona.

Kosovska skupština će u petak 29. maja razmatrati Nacrt zakona o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK, a kako prenose mediji, moguće je da taj zakonski prijedlog ne bude izglasan.

“Pored opozicije, još 7 do 10 poslanika Demokratske partije Kosova Hashima Thaçija najavilo je da će glasati protiv osnivanja ovog suda”, javili su mediji.

Prema pisanju portala "veriu.info" protiv osnivanja Specijalnog suda su poslanici Thaçijevog PDK koji uglavnom dolaze iz regije Drenice, dok su dvoumljenje, za sada, iznijeli i neki iz drugih mjesta.

Oni, kako su preneli mediji, smatraju da je “taj sud nepravedan”, kao i da o njemu “još ništa ne znaju”.

I nezavisni poslanik Shaip Muja navodi da se zna kako će glasati, a ko još ne zna “neka se samo podsjeti njegovih izjava od trenutka kada je Dick Marty objelodanio svoj izvještaj o zločinima OVK i trgovini organima”.

Prema medijima i tri, četiri poslanika Demokratskog saveza Kosova će glasati protiv formiranja Specijalnog suda.