Prodavaće krv ako treba!!!

Nastavlja se repatrijacija Kosovara koji su izbjegli u različite evropske zemlje. Ali njihova reintegracija, posebno onih koji su dugo vremena bili tamo, i dalje predstavlja problem.

Kosovo ima mogućnosti da za kratko vrijeme podrži ove porodice. A, suočeni sa siromaštvom, takvi slučajevi kao jedini bijeg iz toga vide u ponovnom odlasku sa Kosova.

12 godina boravka u Njemačkoj za porodicu Hysni Muse su veoma brzo prošle. Njihov prisilni povratak na Kosovo je bio izazov za njih. Iako im je obećano da će država Kosovo pomoći u reintegraciji, obećanja su ostala samo na praznim riječima. Ova porodica živi u teškom ekonomskom stanju, a od 2012. - kada su se vratili - država ne pruža nikakve mogućnosti za zapošljavanje.

"Samo smo godinu dana dobijali hranu... Više nemamo hrane, nema ništa. Samo ono što nađemo za raditi, i naše domove. Nemamo više gdje", govori Hysni Musa.

Ova teška situacija je umorila glavu porodice, Hysni Musu. Osim siromaštva i osiguranja hrane, on ima i jedno dijete bolesno od dijabetesa, za koje veoma teško osigurava lijekove. U ovoj situaciji, bijeg sa Kosova i dalje ostaje jedina opcija za njega, prenosi "Indeksonline".

"Samo da dođem do novca. Kada nabavim novca, opet ću otići vani. Krv ću prodati, svoje meso, ali ću otići", kaže on.

Dužnosnici Ministarstva unutrašnjih poslova priznaju da porodici Musa je prekinuta pomoć, koja uključuje prehrambene proizvode i druge potrepštine. Ali za ovo oni kažu da su kompetencije na opštinskom nivou, u ovom slučaju na opštini Mitrovica.

U međuvremenu, u opštini Mitrovica su svjesni odgovornosti koje imaju u procesu reintegracije i dobrobiti onih koji imaju koristi od ovog programa. Ali, oni tvrde da nemaju novca.