Negativne posljedice na ekonomiju

Plate državnih službenika na Kosovu povećane su u političke svrhe i sa negativnim posljedicama na ekonomiju. Tako stoji u najnovijem izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Kosovo.

Prema izvještaju, na izborima 2011. godine, Vlada Kosova je povećala plate za 50 posto, čime je povećala ukupne troškove u kategoriji plata za oko 27 posto.

Ponovo na nacionalnim izborima 2014. godine, plate državnih službenika povećane su za 25 posto.

"Na Kosovu poticaji politike Vlade Kosova da povećava plate u predizbornom periodu su vrlo moćni. Kao prvo, centralne i lokalne institucije čine četvrtinu svih formalnih zaposlenih i veliki postotak birača imaju koristi od povećanja plata. Isto tako, i mnogo drugih birača ima posrednih koristi od povećanja plata", rečeno je između ostalog u izvještaju, dodajući da na Kosovu jedan ili više glasača zavisi o prihodima od svakog zaposlenog u javnom sektoru.

U suprotnom, plate u javnom sektoru na Kosovu, kao na izborima 2011. godine, tako i na posljednjim iz 2014. godine, su povećane po odluci bivšeg premijera, Hashima Thaçija, koji u vladi premijera Ise Mustafe je na funkciji prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova.

Povećanjem plata u javnom sektoru, bez obzira na nizak ekonomski rast u zemlji, njegova stranka (PDK) je uspjela da bude prva na zadnjim nacionalnim izborima.

/Zëri/