Koalicija ka propadanju

Vladajuća koalicija, stvorena između dvije najveće stranke u zemlji, Demokratske partije i Demokratskog saveza, nema dug život. "Ova koalicija ide ka propadanju, iako nema više od 6 mjeseci od stvaranja", rekao je za Televiziju Rrokum jedan visoki zvaničnik PDK-a.

Problemi unutar koalicije su počeli, pošto se sporazumi sklopljeni 8. decembra između dva lidera stranaka, ne provode.

Prvi problem, prema zvaničniku PDK, je inicijativa poslanika LDK-a da Specijalni sud istraži sva poslijeratna ubistva. "To PDK ni na koji način ne prihvata".

"Također, PDK je nezadovoljna nespremnosti vlade na čijem je čelu Isa Mustafa, da što prije počne rad na izradi Zakona o formiranju Vojske Kosova, i početak priprema ustavnih amandmana na formiranje vojske".

Dok LDK, prema ovom izvoru, ne odustaje od zahtjeva da se vojska Kosova zove FARK (OSRK - Oružane snage Republike Kosova), a ne FAK (OSK - Oružane snage Kosova).

Sve ovo nisu jedini problem koalicionih partnera.

Sporazum Mustafe i Thaçija, nailazi na brojne probleme, njihov dogovor da 2016. godine, Hashim Thaçi zauzme mjesto Atifete Jahjage, kao naredni predsjednik. Iako sporazum sklopnjen između njih garantuje Thaçiju mjesto prvog čovjeka države, ovo nema podrške poslanika LDK. Neki poslanici LDK otvoreno su izjavili da ova tačka neće biti realizovana.

"Sve ove nesuglasice, naročito nespremnost poslanika LDK, da daju svoj glas Thaçiju za predsjednika, su razlog da zemlja ode na nove izbore u jesen ove godine", rekao je izvor TV Rrokum.

Prema riječima ovog zvaničnika, Demokratska partija je podjeljenog mišljenja o održavanju ovih izbora.

Prije nekoliko dana na TV Rrokum, poslanik LDK-a, Armend Zemaj, je izjavio da LDK treba imati protukandidata ukoliko Thaçi uđe u trku za predsjednika.

Također, zvaničnik PDK je rekao da je ova partija već pokrenula razgovore sa Inicijativom Fatmira Limaja, dajući do znanja da na ovim izborima mogu ući na zajedničkoj izbornoj listi.

/TV Rrokum/