Suživot na Kosovu je moguć

Srpski par, Vojislav i Darinka Jović, nisu se osvrnuli na upozorenja svojih sunarodnika ukoliko realizuju svoje ciljeve da će im životi biti ugroženi. Kada im se nije dogodilo ni najmanje zlo, od nekadašnjih sumještana oni su okarakterisani kao "izdajice", iz jednog jedinog razloga - zato što žive u njihovom domu, sa albanskim susjedima.

Zaista, Vojislav i Darinka su jedini Srbi koji su se vratili u Frashëru, selu koje je nekada bilo mješovito. 45 porodica ovog lokaliteta su bili Srbi, piše list "Zëri".

Par Jović kaže da nema problema da koegzistira sa Albancima. Čak, Vojislav i Darinka kažu da nikada nisu imali nikakvih problema sa Albancima. Par, koji ima oko 70 godina, živi udobno u njihovom selu.

Kuća Jovića je okružena ostalim srpskim kućama, koje su izgrađene sredstvima Vlade Kosova, nakon martovskih događaja 2004. godine. Kažu da su sigurni i da se nijednog momenta ne boje za svoju sigurnost, za razliku od svojih susjeda Srba, koji žive na sjeveru, koji kažu da se ne mogu vratiti, jer "nije sigurno".

Jedan od njih, Milorad Radivojević, koji živi sa svojom porodicom u izbjegličkom kampu "Mali Zvečan" u Zvečanu, a koji stalno kaže da je predstavnik Srba iz sela Frashër, izjavio je da je do marta 2004. godine sa svojom porodicom živio ovdje, kako ga on zove, Svinjar, ali od tada je pobjegao zajedno sa drugim srpskim porodicama u selu, neki u Mitrovici, neki u Zvečanu, a neko u Srbiji.