Nije država članica UN

Pošto Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, ono ne može podići tužbu za genocid protiv Srbije, pred Međunarodnim sudom pravde, izjavio je u petak ministar pravde u Vladi Srbije Nikola Selaković i naglasio da takva incijativa služi sa skretanje pažanje javnosti sa unutrašnjih problema.

"To je pamflet, pa na trećoj godini Pravnog fakulteta na predmetu međunarodno javno pravo uči se ko može da bude stranka pred međunarodnim sudom pravde, a to može samo država, a Kosovo nije država, niti je članica UN", rekao je Selaković.

Demokratska partije Kosova (PDK) čiji je lider Hashim Thaçi, podnijela je 31. marta Skupštini Kosova zahtjev za izglasavanje "Rezolucije o genocidu Srba nad Albancima tokom sukoba 1999. godine", čime je najavljena mogućnost pokretanja spora pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Selaković je kazao, da Kosovo može da pokrene tužbu na još jedan način, za koji je neophodna preporuka Savjeta bezbjednosti UN.

"A svi znamo kakav je raspored snaga u Savjetu bezbjednosti, tako da ta priča je za dnevno-političku upotrebu na Kosovu", ocijenio je on.