Nije aprilska šala

Električna energija neće poskupjeti od 1. aprila. A ako Skupština Republike usvoji novi zakon o PDV-u, kojim se predviđa smanjenje PDV-a na električnu energiju od 16 na 8 posto, onda će tarife za električnu energiju od jula biti smanjene za 8 posto u odnosu na trenutne, piše danas list "Koha Ditore".

Regulatorni ured za energiju nije odobrio komentare KEDS-a, KESCO-a, KOSTT-a i KEK-a o poskupljenju električne energije, kako bi se njima povećali prihodi.  Odbor Regulatornog ureda za energiju će se sastati u petak kako bi odlučio o "Maksimalno dozvoljenim prihodima" za licencirane u energetskom sistemu i tarifama za električnu energiju koji će se primjenjivati od 1. aprila.

Izvori su za list "Koha Ditore" rekli da preliminarni prijedlozi Regulatornog ureda za energiju o povećanju za 1.72 posto neće se mijenjati, jer komentari licenciranih nisu ubjedili Regulatorni ured za energiju kako bi promjenio inicijalni prijedlog.

Shodno tome, i cijena električne energije će ostati ista, jer Regulatorni ured za energiju je konstatovao da zbog povećane potrošnje, licencirani će biti u mogućnosti naplatiti prihode veće nego prošle godine sa istim tarifama.