Na prijedlog svih parlamentarnih grupa

Sa 76 glasova za, nijednim protiv i dva uzdržana, poslanici Skupštine Kosova, tokom današnje sjednice su usvojili preporuke o radu i funkcionisanju RTK.

Skupština Kosova je pozvala generalnog revizora Kosova da izvrši reviziju poslovanja i finansija Radio televizije Kosova, i da se u zavisnosti od učinka sprovedu mjere.

Skupština Kosova je usvojila preporuke o radu i funkcionisanju RTK-a koje su harmonizovale i predložile sve parlamentarne grupe. Preporuke podrazumijevaju razmatranje izvještaja revizora i djelovanje Borda RTK-a na riješavanju problema.

Shqipe Pantina iz Samoopredjeljenja je predstavljajući preporuke izjavila da se radi o zaključcima koje su podržale sve političke partije. Usvojene preporuke:

1. Skupština preporučuje Generalnom revizoru da izvrši detaljnu reviziju upravljanja finansijama na Radio televiziji Kosova.

2. Da se uporedo sa razmatranjem godišnjeg izvještaja o radu RTK-a, razmotri i izvještaj o poslovanju i finansijski izvještaji koje je sastavio generalni revizor. Nakon razmatranja izvještaja a na osnovu zaključaka, Skupština da preduzme mjere u skladu sa zakonom, ne isljkučujući formiranje istražne parlamentarne komisije o radu RTK-u.

3. Da se sprovede zakon u dijelu o zastupljenosti programa ostalih zajednica.

4. Skupština Kosova kao osnivač RTK-a traži od Borda RTK-a, kao nadzornog organa, da hitno rješava sve probleme koje je navela Skupština. Bord RTK-a posebno treba da razmotri slučaj dvojice nedavno otpuštenih radnika RTK-a, predsjednika i potpredsjednika sindidata radnika RTK-a, i da preduzme neophodne zakonske mjere, te da o tome obavijesti Skupštinu najkasnije do 15. aprila 2015.

Inače, Skupština je počela sjednicu minutom ćutanja odajući počast poslaniku Srpske liste Velimiru Rakiću, koji je poginuo u srijedu uveče u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Leposaviću.