Predsjednica Atifete Jahjaga podsjetila političku klasu

Predsjednica Atifete Jahjaga je u intervjuu za list "Epoka e Re" podsjetila političku klasu i rekla da je svijesna da nezavisnost Kosova nije ispunila sva očekivanja, jer po njoj je izgradnja države mučan i težak proces koji zahtjeva strpljenje.

Jahjaga je dodala da ne treba zaboraviti da je Kosovo i dalje siromašna država, ekonomski nerazvijena, opterećena korupcijom i organizovanim kriminalom.

Ona je izjavila, da ukoliko kosovske institucije osnuju Specijalni sud, to neće ugroziti ustavni poredak Kosova.  

"Ustavni poredak bio bi ugrožen ako bi se dozvolilo da neka druga instanca formira Specijalni sud ignorišući kosovske institucije i kada bi funkcionisao van domaćeg pravnog sistema", rekla je Jahjaga za list "Epoka e re".

Što se tiče migracije stanovništva ona smatra da se to dogodilo kao posljedica odlaganja formiranja novih institucija.

"Činjenica je da nismo imali institucije, pa su određene kriminalne grupe našle način da profitiraju na račun građana koji su željeli da odu sa Kosova, rekla je ona i dodala da se mora stvarati pravna država u kojoj će omladina vidjeti svoju perspektivu i neće željeti da pobjegne sa Kosova".

Govoreći o pravosudnom sistemu na Kosovu Jahjaga je rekla da Kosovu treba totalno nezavisni pravosudni sistem na koji ne može biti uticaja i koji je u svojim redovima treba da ima profesionalce.

"Ukoliko se ne uspostavi pravosudni sistem na svakom dijelu Kosova ne može se kročiti ni u proces vizne liberalizacije", naglasila je Jahjaga.