Poslanička grupa stranke Hashima Thaçija (PDK) podnijela je Skupštini Kosova zahtjev za izglasavanje “Rezolucije o genocidu Srba nad Albancima tokom sukoba 1999. godine”.

Ovim dokumentom Thaçijeva partija praktično najavljuje pokretanje spora protiv Beograda pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu:

- Skupština obavezuje Vladu Kosova da otpočne sve političke i pravne procese (domaće i međunarodne) koji se odnose na uspostavljanje pravde o genocidu i ratnim zločinima počinjenim od strane Srbije prema narodu i imovini Kosova i rasvjetljavanje sudbine nestalih tokom 1999. godine, piše u prijedlogu PDK-a.

Ukoliko tekst dobije većinu u parlamentu, a izvjesno je da hoće, nije isključeno čak i da Priština pokrene pitanje ratne odštete, o čemu je Thaçi govorio prije mjesec dana!

Ovaj potez, u Beogradu je protumačen kao novo poturanje klipova u točkove briselskog dijaloga, dok predstavnici Liste "Srpska” Thaçijev manevar razumiju kao poruku da njihov povratak u kosovske institucije – nije poželjan, pišu beogradske Novosti.