(Ne)odlazak ili (ne)ostanak

Veliki broj građana Kosova koji su migrirali u inostranstvo ilegalnim načinima postala je glavna briga vlasti u zemlji. Na kraju je razgovarano i o koracima koje treba poduzeti za sprečavanje ove pojave.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, tokom prošle godine, broj građana Kosova su zatražili azil u zemljama Evropske unije, kreće oko 23 hiljada.

Za veliki broj građana koji bježe sa Kosova, govorili su mladi za Radio Slobodna Evropa u rubrici VOX, koji su rekli da su protiv toga.

Mnogi od njih kažu da neće učiniti tako nešto, a zahtijevaju da se ovaj fenomen prekine.

Diana Toska iz Prištine, naziva neopravdanim odlazak građana Kosova iz zemlje.

Prema njenim riječima, svi oni koji ilegalno napuštaju zemlju bi trebao biti oni koji trebaju doprinjeti razvoju svoje zemlje.

"Nije rješenja ako mi odemo iz zemlje, naprotiv mi trebamo više raditi na sebi i dati svoj doprinos za našu zemlju. Vrlo je nerazuman odlazak na ilegalan, nezakonit način i pri tome trošeći puno novca, jer i tamo nema budućnosti. Umjesto toga mi štetimo našoj zemlji ovakvim ilegalnim migracijama", dodaje ona.

Arian, student Univerziteta u Prištini, ističe da nijedna druga zemlja na svijetu ne može ponuditi građanima Kosova više nego što im njihova zemlja može ponuditi.

I on je protiv ilegalne migracije i kaže da tako nešto nikada ne bi uradio.

"Ne, nikada ne bih napustio zemlju. Kosovo pruža perspektivu za one koji takvo što ovdje traže. Ja radim i studiram u isto vrijeme", kaže on.

Korab Sefa iz Peći, je student na Arhitektonskom fakultetu. Korab kaže da je rođen u Njemačkoj, ali se njegova porodica prije mnogo godina vratila na Kosovo. On kaže: "Nema boljeg mjesta od domovine".

"Rođen sam u Njemačkoj i vratio sam se na Kosovo. Kao što je u svojoj zemlji negdje drugdje ne možeš naći. Ljudi griješe što odlaze van zemlje. Apelovao bih na sve one koji odlaze da ne napuštaju svoju zemlju, da ostanu ovdje jer nema boljeg nego kada si u svojoj zemlji. Gdje god odeš uvijek si stranac", rekao je on.

Mladi procjenjuje da je Kosovo zemlja u razvoju i da treba očekivati da sva ona dobra koja evropske zemlje imaju dođu i na Kosovo. Oni zahtijevaju od kosovskih institucija da rade više i stvore bolje uslove za mlade ljude.

Arzija, građanka Prištine, kaže da se nada da će Kosovo postati zemlja koja će biti prihvaćena od strane svih.

"Nikada u životu neću napustiti zemlju. Ovo je moja zemlja. Nadamo se da će biti bolje, mi smo mlada zemlja. Niko nije bio jak na početku, ali su postali, čak i mi možemo postati", dodaje ona.

Besim Ahmetaj je istog mišljenja.

"Diplomirao sam i nastavio master studije. Mislim da se situacija počela poboljšavati i nikada neću napustiti zemlju. Čak i da imam priliku da odem van Kosova ne bih to uradio", rekao je on.

U međuvremenu, Rina Bidordaku kaže da bi otišla u neku evropsku zemlju samo radi studiranja.

"Otišla bih iz zemlje samo radi studiranja, da se profesionalno usavršim, ali uvijek sa mišlju da se vratim u svoju zemlju i ovdje doprinesem svojim radom", kaže ona.

Prema nekim istraživanjima nevladinih organizacija, istaknuto je da je porast trenda migracije građana Kosova prema zemljama Zapadne Evrope uzrokovan visokom stopom nezaposlenosti među mladima.

Samedin Beqiri kaže da oni koji napuštaju zemlju to rade jer ne znaju šta ih čeka u stranoj zemlji.

"Mislim da oni koji napuštaju Kosovo nisu informisani, oni ne znaju situaciju u zemljama Evropske unije. Oni koji napuštaju zemlju nisu informisani, Vlada mora spriječiti ovo. Međutim, građani Kosova sami trebaju naći posao. Ja sam bio na Zapadu i tamo nije dobro", rekao je on.

Vlasti na Kosovu i predstavnici ambasada evropskih zemalja pozivaju građane Kosova da ne migriraju ilegalno, jer njihovi napori iziskuju puno novca.

Oni su ponovili da evropske zemlje više ne prihvataju azilante sa Kosova.