U znak upozorenja

U utorak u svim smjenama prvi čas u školama na teritoriji Kosova neće biti održan. Ovako je odlučio Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture (USONK).

Štrajk će biti održan u znak protesta zbog neimplementacije četiri tačke Kolektivnog ugovora.

Ovako je odlučeno u subotu na sastanku Upravnog vijeća Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture na kojem je donesena jednoglasna odluka da se počne štrajk na prvim časovima nastave.

Predsjednik USONK-a, Rrahman Jasharaj rekao je da je ovakva odluka donesena jer se još uvijek ne zna da li će se implementirati Kolektivni ugovor u sektoru obrazovanja.

Ovo će se, prema njemu, saznati kada se primi prva plata u januaru i do tada, pošto još uvijek nije ništa sigurno, će se započeti sa sindikalnim djelatnostima.

"Predsjedništvo USONK-a i ja kao predsjednik mislimo da početne djelatnosti započnemo u utorak, poštujući domaće i međunarodne Konvencije, da se ne radi u znak reakcije na odbranu ugovora, da se prvi čas ne održava u svim smjenama, a riječ je o 13. januaru, u utorak. Od USONK-a ćete dobiti obavještenja da ovo bude jedinstveno na cijeloj teritoriji Kosova", rekao je Jashari.

Prema njegovim riječima, ako ni poslije ovoga ne reaguje Vlada o rješavanju ovih tačka, do četvrtka, 22. januara će biti održan štrajk na prva dva časa u smjenama. A ako ni tada ne bude nikakve reakcije od strane Vlade, Upravno vijeće je reklo da će u petak 30. januara biti održan jednodnevni generalni štrajk.

On je upozorio da će, ako i nakon januara, ovaj ugovor ne bude ispunjen, onda će se ići na opšti štrajk.

Četiri tačke koje nisu realizovane do sada iz Kolektivnog ugovora su: topli obrok od dva eura za svaki radni dan, naknada od 0,5 posto za svaku godinu rada, kompenzacija od 70 posto za autobuske karte za nastavnike u slučaju penzionisanja i tri prosječne plate za nastavnike koji odlaze u penziju.

Kolektivni ugovor je potpisan u martu prošle godine i predstavnici Vlade Republike Kosovo u to vrijeme su izjavili da će biti garant provedbe ovog Sporazuma i osiguraće ostvarivanje prava, koja pripadaju radnicima.

/ RTK /