Još uvijek se nalaze na (ne)zasluženom zimskom odmoru

Isplaćivani su sedam mjeseci zaredom, a radili su samo 22 dana - od 8. do 30. decembra. Sada se trenutno nalaze na zimskom odmoru do poslije 15. januara. Riječ je o poslanicima Skupštine Kosova.

Poslanici Skupštine Kosova su povezali odmor sa novogodišnjim odmorima, bez obzira na činjenicu da nisu radili šest mjeseci zbog institucionalnog grča. 120 poslanika Skupštine, od njihove certifikacije, su redovno dobijali mjesečne plate, koje iznose više od 150 eura mjesečno, a bili su angažovani na sjednicama samo od 8. decembra, kada je konstituisana Skupština, do 30. decembra, kada je usvojen budžet Kosova za 2015. godinu.

Od tog dana, nema aktivnosti izabranika naroda, bez obzira na činjenicu što Skupština zbog junskih izbora i naknadne institucionalne blokade nije ni izbliza ispunila plan rada, ostavljajući po strani mnoge zakone neusvojene, uključujući i zakon koji se hitno traži, kao što je zabrana učešća u stranim ratovima, Zakon o Vojsci Kosova i Specijalnom sudu.

Ali, kako je regulisano pitanje zimskog odmora za poslanike?

Driton Selmanaj iz Kosovskog demokratskog instituta, koji prati rad Skupštine, rekao je za portal "Politiko.net" da je datum odmora regulisan Ustavom.

"Realno, ovo je malo kompleksno pitanje, jer odlazak na odmor ili datum početka odmora je regulisan Ustavom Kosova, gdje se navodi da trećeg ponedjeljka januara mjeseca počinje proljećno zasjedanje Skupštine", kaže Selmanaj.

"Ali ja mislim da poslanici, usprkos tome kako stoji u Ustavu, bi trebali imati razumijevanja, jer nisu radili 6 mjeseci, pa bi trebalo imati drugačiji pristup."

"Imali smo vanrednu situaciju na Kosovu, izgubili smo šest mjeseci politike, izgubili šest mjeseci aktivnosti vlade i donošenja važnih odluka za zemlju, čak i usvajanje seta zakona koji nisu samo unutrašnje obaveze, već i međunarodne obaveze", kaže analitičar i čovjek koji prati rad Skupštine, Driton Selmanaj za "Politiko.net".

Moralno, prema njegovim riječima, poslanici su morali da se vrate na posao odmah nakon praznika zbog njihovog nerada u proteklih šest mjeseci.

"Šest mjeseci smo kršili Ustav, kršili smo ustavne rokove za uspostavu institucija, a ako smo za šest mjeseci uveli zemlju u krizu, onda vjerujem da bi poslanici trebali imati racionalan pristup, i oni bi trebali, u najmanju ruku, odmah nakon nove godine da odu na posao".

Prema njegovim riječima, plata poslanika je 1480 eura.

"Međutim, nekoliko puta smo naveli da nije važan iznos novca koji troši država Kosovo, ali mislimo da je politička neodgovornost poslanika veoma važna i da ona ovim nepoštovanjem treba biti kažnjena", rekao je Selmanaj.

/Politiko.net/