Marija Bamieh za Danas

U dokumentima se navodi da su međunarodne sudije na Kosovu u zemjenu za novac puštale na slobodu osumnjičene.

Marija Bamieh, suspendovana tužiteljka Eulexa, koja je pod istragom zbog sumnje da je predala tajna dokumenta listu "Koha ditore" kaže za list "Danas" da su glavna tužiteljka Eulexa Jaroslava Novotna i njen zamjenik Johnathan Ratel vršili na nju pritisak i blokirali istragu o trostrukom ubistvu.
U dokumentima se navodi da su međunarodne sudije na Kosovu u zemjenu za novac puštale na slobodu osumnjičene.
Riječ je o slučaju trostrukog ubistva, za koje su dva počinioca bila osuđena na visoke zatvorske kazne, a trećeg je italijanski istražni sudija Francesco Flori navodno pustio iz zatvora nakon što je primio mito od 300.000 eura, navodi list "Danas".
"Tužiteljka Bamieh dodaje da su joj oni zabranili da govori sa Nazimom Blacom, a Ratel nije želio da ona istraži slučaj Američkog univerziteta (AUK)". Nazim Blaca je, podsjeća "Danas", osuđen na 4,5 godina, jer je bio član grupe egzekutora na Kosovu.
Na pitanje da li je tačno da je optužila tužioca Johnonathana Ratela za pritisak, prikrivanje krivičnih djela i veze sa kriminalcima na Kosovu, ona je rekla da "svi oni idu na večere i prijeme sa visokim zvaničnicima i razgovaraju o predmetima''.
Ponekad su, dodala je Bamieh, osobe sa kojima pričaju povezane sa kriminalcima, te povjerljive informacije procure, što je i dokazano u slučaju Vila Grmija, koji je tužiteljka Novotna prekinula.
"Njeno miješanje u moje predmete, i činjenica da su moje odluke procurile iz njene kancelarije potvrđuju da nije umiješan samo Ratel, već i drugi. Inače, da, Ratel je vršio pritisak ne mene tako što je blokirao neke moje istrage", rekla je Bamieh.
Ona je rekla i da joj je Ratel prijetio i da je pokušao sve kako bi bila uhapšena, da ju je pritiskao Eulex i da se sada protiv nje vodi istraga, jer je izašla u javnost.
"Eulex ne vjeruje da su za moju istragu važni zakoni uzbunjivača, te smatraju da njihove standardne operativne procedure treba da imaju primat nad zakonima", rekla je ona.
Na pitanje koje je zvanično objašnjenje za njenu suspenziju, Bamieh je rekla to što je dala tajne dokumente dnevniku "Koha ditore", što, prema njenim riječima nije tačno.
Na pitanje da li zna da je neko pokušao da zataška njenu istragu i ko je to bio, Bamieh je rekla da su u pitanju više strukture Eulexa, "ali da ne zna ko tačno".