„Rama u Beogradu – dron, drugi dio“

Konferencija za novinare premijera Albanije i Srbije u Beogradu preplavila je kosovske portale.

„Rama u Beogradu – dron, drugi dio“, „Rama u Beogradu potresao Vučića i Srbiju – nezavisnost Kosova je nepovratna“, neki su od naslova, a na društvenim mrežama i informativnim portalima kruži video sa konferencije, kada dva premijera govore o Kosovu.
Albanski premijer, Edi Rama, izjavio je u Beogradu da je nezavisnost Kosova nepovratna realnost koju je priznalo više od 100 država svijeta, te je poručio svome homologu, Aleksandru Vučiću, da neće smatrati provokacijom njegov stav po pitanju Kosova, kada bude posjetio Tiranu.
Azem Vllasi, kosovski analitičar i dobar poznavalac srpsko-albanskih odnosa, u izjavi za RSE navodi da bi posjeta premijera Albanije Srbiji trebala da označi pozitivan zaokret obje zemlje ka evropskim integracijama, u međusobnim odnosima, ali i da utiče na relaksiranje odnosa između Srbije i Kosova.
„Nakon otopljenja odnosa između svih evropskih država, bile one članice EU ili ne, jedino su ostali odnosi između Albanije i Srbije u nekakvom toplo-hladnom odnosu. Sigurno je da će posjeta imati rezultate o nekim dogovorima dalje saradnje, slobodnom kretanju ljudi, ali time Albanija i Srbija demonstriraju spremnost da normalizuju međusobne odnose kao druge evropske države“.
Vllasi međutim dodaje da se u odnosima Albanije i Srbije neminovno povlači za sobom i pitanje Kosova, Albanaca na Kosovu, i onih u Preševskoj dolini.
„Edi Rama je ponovio ono što je poznato, i kao definitivna činjenica da je Kosovo država. Srbija i Vučić moraju dalje, verbalno, zbog svoje javnosti da kaže da tu činjenicu ne priznaju, ali to su, u ovakvim odnosima, skoro neizbježne deklaracije za javnost“, kaže Vllasi.
Vllasi je komentarisao i činjenicu nemogućnosti javnosti u Srbiji da prilikom zajedničkog obraćanja dva premijera medijima razumiju albanskog premijera, zbog nedostatka prevoda u direktnom prenosu na RTS-u.
„Moja je procjena da je Srbija tu posjetu premijera Albanije prihvatila prilično mrzovoljno, ali zbog obzira prema Briselu, odnosno prema EU, tako da u Srbiji i domaćinu Vučiću inače nije mnogo stalo da sve bude okej, da svako u Srbiji razumije šta kaže premijer Rama. Vučiću je bilo stalo da kaže ono što on ima da kaže, da to srpska javnost shvati. Tako da su to promišljeni propusti od strane Srbije, da javnost u Srbiji ne razumije ono što Rama kaže. Ti gafovi nisu slučajni propust, već dio protokola i scenarija dočeka Edi Rame, imajući u obzir da je Srbija odradila jedan posao zbog Brisela, a ne što je sa zadovoljstvom dočekala premijera Albanije“, zaključuje Vllasi.