Flagrantno kršenje ljudskih prava

Predstavnici bošnjačke zajednice optužuju Univerzitet u Prištini zbog velikih prevara oko upisa studenata na Medicinskom fakultetu u ovoj akademskoj godini.

Oni tvrde da preko falsifikovanih dokumenata, rezervirana mjesta za bošnjačku zajednicu na Medicinskom fakultetu su zauzeta od strane albanskih studenata, dok bošnjački su studenti ostali neupisani.

Džezair Murati, predsjednik Koalicije Vakat je izjavio za list "Koha Ditore" da je sada već poznato da na većini fakulteta na javnom univerzitetu "Hasan Prishtina" u Prištini, odlukom nadležnog organa postoje mjesta rezervirana za studente koja pripadaju manjinskim zajednicama koje žive na Kosovu, a čiji je dio i bošnjačka zajednica.

No, kako je on rekao, "u slučaju upisa studenata u akademskoj 2014/15. godini došlo je do flagrantnog kršenja ljudskih prava od strane rukovodstva fakulteta, ali i od samog rektorata Univerziteta, pošto su na mjestima rezervisanim za bošnjačke učenike primljeni kandidati iz većinske zajednice, odnosno Albanci", prenosi list "Koha Ditore".

Ovdje možete vidjeti listu "Bošnjaka" koji su primljeni na Medicinskom fakultetu.