Riješenje nije ni na vidiku

Penzioneri su zatražili da se njihov fond vrati na Kosovo, no vlasti u Beogradu nisu prihvatile da ovo pitanje bude dio rasprave sa službenom Prištinom.

Oko milijardu eura iznose penzioni doprinosi Kosova koji su ostali u Srbiji, nakon nezavisnosti Kosova. Penzioneri su zatražili da se njihov fond vrati na Kosovo, no vlasti u Beogradu nisu prihvatile da ovo pitanje bude dio rasprave sa službenom Prištinom.

Penzioneri sa Kosova su individualno pokušavali da vrate ta sredstva, ali do sada tako nešto nije donijelo rezultate.

Bali Sopi, penzioner je dva puta aplicirao za vraćanje penzije iz Srbije, no kao i mnogi drugi, nije dobio pozitivan odgovor.

Sopi je rekao da je u penziju ušao 1986. godine, rekavši da je imao 36 godina radnog iskustva.

Između ostalog, Sopi je rekao da su penzioneri plaćali jednu osobu koja je predala dokumenta u Srbiju.

"Plaćao sam čovjeka koji je odlazi i predavao dokumenta. Mnogima od nas je uzimao po 70 do 100 eura", rekao je on, prenosi Kosovapress.

Shaban Kajtazi, predsjednik Saveza penzionera Kosova, kaže da Fondacija Srbije, koja je od 1991. godine preuzela Penzioni fond Kosova, i to nasilno od Kosova.

"Ovaj fond pripada penzionerima Kosova te je vrijednost fonda prevelika", kazao je Kajtazi. Prema njegovim riječima, radi se o milijardu eura, koje Srbija drži za sebe, a to su sredstva penzionera Kosova, koji su prolili svoj znoj kako bi jednog dana uživali u datim doprinosima.

"Činili smo napore da se ove penzije vrate iz Srbije. Postoji na hiljade žalbi koje su predate sudovima u Srbiji, ali od tih nijedan predmet do sada nije riješen. Znajući da ih čeka Sud u Strasbourgu oni zahtijevaju ispunjavanje kriterijuma kako bi omogućili kašnjenja, procedure, kako predmeti ne bi bili okončani od strane njihove države", rekao je on.

Penzioneri Kosova, prema njegovim riječima, su u vrlo nepovoljnom položaju, jer ne mogu da ostvare svoje penzije sa Srbijom jer "Srbija ne vraća te penzije, ali i nisu ispunili zahtjev da se obrate Sudu u Strasbourgu".

Nadalje, on je ukazao da sus e oni obratili Sudu u Strasbourgu, ali zbog međunarodnih zakona koji kažu da dok se ne iscrpe sva prava u zemlji gdje je uručena žalba, nemaju pravo da se obrate međunarodnim sudovima.

Kajtazi je rekao da u posljednje vrijeme, država Srbija je pozvala penzionere sa Kosova, osobama koje su plaćale doprinose da se obrate PIO fondu Srbije za povrat svojih sredstava, ali ih ne vraćaju.

"Do sada su oni, prema podacima, razmatrali oko četiri hiljade predmeta, ali je od svih tih samo 73 prihvaćeno, a do sada još nijedan nije realizovan", rekao je on.

Inače, neki od penzionera sa Kosova su svoje pravo zatražili u Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, gdje su izašli kao pobjednici. Međutim, u Prištini zahtijevaju da se penzioni fond vrati za sve penzionere a ne pojedinačno.