Manjinama tri ministarstva

U slučaju eventualnog "redizajniranja" političkog sporazuma između lidera koalicije VLAN, koju čine Isa Mustafa, Ramush Haradinaj, Albin Kurti i Fatmir Limaj doći će do rokade samo između Mustafe i Haradinaja, prenosi dnevnik ”Botapress”.

Naime, u tom slučaju Mustafa će biti premijer vlade Kosova a Hardinaj bi sačekao da se okonča mandat predsjednice Kosova kako bi potom preuzeo funkciju predsjednika Kosova.

Takođe, Alijansa za budućnost Kosova dobila bi više pozicija unutar vlade Kosova, prenosi dnevnik "Botapress", pozivajući se na dobro obavještene izvore unutar koalicije VLAN.

Kako navodi list, Demokratski savez Kosova bi pored mjesta premijera na koje bi došao Mustafa, dobio još i ministartstvo pravde, spoljnih poslova, obrazovanja, bezbjednosnih snaga Kosova, finansija i ekonomskog razvoja.

Samoopredjeljenje će biti zadovoljno sa ministartstvom za evropske integracije i vođenjem dialoga sa Srbijom a kao glavni kandidati za te funkcije se pominju Ilir Deda i Albin Kurti.

Alijansa za budućnost Kosova bi dobila prvog zamjenika premijera vlade Kosova koji bi bio Blerim Shala a od ministarstva Haradinajeva partija bi dobila ministarstvo unutrašnjih poslova, ministartsvo lokalne samouprave, ministarstvo zdravlja, a u opticaju ostaju ministartsvo poljoprivrede i infrastrukture.

Inicijativa za Kosovo čiji je lider Fatmir Limaj moraće da se zadovolji jednim zamjenikom premijera i jednim ministarstvom.

Lista "Srpska" će, kako prenosi "Botapress", proći veoma dobro u ovom "miješanju karata za novu vladu": pored pozicije zamjenika premijera imaće još ministarstvo za povratak i zajednice, ministarstvo za javnu administraciju i ministarstvo za prostorno planiranje.

Nealbanske i nesrpske zajednice koje su okupljene oko parlamentarne grupe "Šest plus" dobiće ministartsvo za trgovinu i industriju.

I dalje se ne zna kome bi pripalo ministarstvo za socialu i rad. Ali kako je najavljeno, a prenose mediji, moguće je da će nova vlada da umanji broj ministarstava i da neka ministarstva uklopi unutar nekih drugih ministarstva.

Naravno, kako prenose neki portali, funkcija predsjednika skupštine će zbog odluke ustavnog suda Kosova pripasti Demokratskoj partiji Kosova.