Tribuna

Lideri najvećih političkih partija na Kosovu, Hashim Thaçi i Isa Mustafa, na sastanku 14. februara dogovorili su se o mogućoj postizbornoj koaliciji.

"Lideri političkih partija na Kosovu, Demokratske partije Kosova Hashim Thaçi i Demokratskog saveza Isa Mustafa, zadovoljni izašli sa sastanka 14. februara u prostorijama Skupštine Kosova. Ne zato što su se dogovorili da se prijevremeni izbori održe u junu, a još manje o ubrzanju izborne reforme već zbog sasvim drugog razloga", piše dnevnik Trbuna.
Prisutni na sastanku dvojice lidera su potvrdili da su se Thaçi i Mustafa u načelu saglasili da može biti vladajuće koalicije između dvije partije. Govorili su i o funkcijama. U kalkulaciji je bila i funkcija predsjednika Kosova. 
"Oni (Thaçi i Mustafa) su se saglasili da bilo ko da pobjedi na izborima ima mogućnost da bira između dvije pozicije - premijera i predsjednika Kosova", rekao je neimenovani visoki zvaničnik koji je prisustvovao sastanku dvojice lidera. 
Činjenica da predsjednica Kosova Atifete Jahjaga ima ustavni mandat do 2016. godine, prema tom zvaničniku, nije neki problem, pošto će se ona "povući zarad stvaranja institucionalne stabilnosti".