Evropska komisija

Savjet ministara Evropske unije usvojio je preporuku da se Srbiji dodjeli datum za početak pregovora a Kosovu da se odredi početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, napisao je na društvenoj mreži Twitter evropski komesar za proširenje Štefan File.

Fule, koji učestvuje na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, naveo je i da je EK preporučila početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.
Savjet ministara Evropske unije raspravlja u Luksemburgu i o dodjeljivanju Srbiji datuma za početak pregovora o pridruživanju.
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton na početku dvodnevnog zasjedanja podnosi izvještaj u vezi sa dogovorom o prijedlogu sporazuma Beograda i Prištine koji je postignut u Briselu, i o napretku Srbije u dostizanju evropskih standarda kroz unutrašnje reforme.
Ovu vijest je također preko twittera potvrdila i minstirica za evropske inetgracije, Vlora ­Çitaku.
"Evropska komisija je predložila vijeću Evrope otvaranje pregovora o SPP-u sa Kosovom! Prvi korak na ovom lijepom putovanju, hvala vam!", napisala je Çitaku.