Vulin

Aleksandar Vulin izjavio da za sjever Kosova nisu traženi vojska, vanjski poslovi i narodna banka, već samo ono što je realno ostvarivo.

Direktor Kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je da vjeruje u pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine i da za zajednicu srpskih opština na Kosovu nisu traženi vojska, vanjski poslovi i narodna banka, već samo ono što je realno ostvarivo.
"Želimo da Zajednica srpskih opština postane funkcionalna cjelina, a za to je potrebno da dobije svih pet nadležnosti - pravosuđe, policiju, zdravstvo, obrazovanje i prostorno planiranje, a ne da bude nevladina organizacija. Ne vidim kako bi pravosuđe moglo da funkcioniše bez policije, kao ni policija bez načelnika", rekao je Vulin u intervjuu Informeru od četvrtka.
On je kazao da Srbi na Kosovu nisu ni zadovoljni ni nezadovoljni sa "pet tačaka" dok ne vide jasno šta je dogovoreno.
"Među njima ima, naravno, strepnje i zbunjenosti, ali i nade da će im ova Vlada pomoći u najvećoj mogućoj meri", rekao je Vulin, naglasivši da će dogovor biti postignut ukoliko tri strane imaju dobru namjeru.
"Ovo je test i za zapadne sile. Ako Evropa iskreno želi da budemo njen deo, a SAD se zaista zalažu za stabilnost u regionu, onda nema razloga za oklevanje", smatra Vulin.